STCC City Race – Björk kungen av Göteborg

Än så länge är det Thed Björk som är kungen av Göteborg. Han toppar maratontabellen men i år är han inte med och med största sannolikhet får han abdikera till någon av Fredrik Ekblom, Tommy Rustad eller Tomas Engström efter nästa helg.

Den 18 juni körs STCC City Race för fjärde året och det kan vara läge att göra en tillbakablick inför årets batalj. Baserat på dagens poängberäkning toppar Thed Björk maratontabellen för STCC City Race. Med placeringarna ett, två och fyra leder han med fem poäng före Fredrik Ekblom. Ekblom har aldrig varit bättre än trea i Göteborg, å andra sidan har han varit det tre gånger och det räcker för att lägga beslag på andraplatsen. Det innebär också att Ekblom är först av de förare som har en styrning i STCC i år. På tredjeplatsen återfinns en av de förare som förmodligen kommer att bli en av Ekbloms hårdaste nötter att knäcka i år, norrmannen Tommy Rustad. Med undantag för andra heatet i fjolårets race har han tagit poäng i samtliga tävlingar. En seger, 2009, har det blivit. Fyra är regerande STCC-mästaren Richard Göransson, den ende som har varit bland de tio bästa i samtliga heat.

Även om femteplatsen i maratontabellen är det hårt. Tomas Engström och Mattias Andersson har lika många poäng men Engströms seger 2009 fäller avgörandet och placerar honom som femma. Noterbart är att Engström Motorsport tillsammans med Polestar Racing har två segrar vardera. Värt att fundera på inför helgen.

STCC City Race är ingen tävling som har varit speciellt snäll mot Flash Engineering. Vem minns inte fjolåret då Thed Björk kvaddade sin BMW så hårt in i muren att ingen hade reagerat om hjullastaren hade dumpat skrotet i hamnen. En mirakulös räddningsinsats från teamet fick ändå bilen till start, men förgäves. Björk tvingades bryta. Bäst gick det 2009 för Flash Engineering då Björk tog en andraplats i första heatet, i det andra blev han fyra. Med den fart som teamet visade upp på Mantorp Park är det läge för revansch för fjolåret.

Resultat

2008
Björk, Schie, Ekblom, Engström, Rustad, Rudholm, Nilsson, Johansson, Göransson, Rosenblad

2009

Heat 1 Rustad, Björk, Andersson, Eriksson, Schie, Stureson, Engström, Ekblom, Göransson, Rudholm

Heat 2 Engström, Stureson, Eriksson, Björk, Andersson, Rustad, Göransson, Dahlgren, Rudholm, Ekblom

2010
Heat 1 Dahlgren, Andersson, Ekblom, Sahlen, Göransson, Olsson, Hallrup, Ebbesson, Rustad, Ahlberg

Heat 2 Göransson, Olsson, Ekblom, Sahlen, Dahlgren, Hallrup, Stureson, Nilsson, Erksson, Ebbesson.

Maratontabell för STCC City Race

Thed Björk 55
Fredrik Ekblom 50
Tommy Rustad 45
Richard Göransson 45
Tomas Engström 43
Mattias Andersson 43
Robert Dahlgren 39
Johan Stureson 32
Roger Eriksson 29
Thomas Schie 28
Patrik Olsson 26
Dick Sahlén 24
Viktor Hallrup 14
Robin Rudholm 11
Andreas Ebbesson 5
Tobias Johansson 4
Carl Rosenblad 1