Formtoppen – Ekblom toppar

Tre förare står i absolut särklass i Formtoppen, Fredrik Ekblom, 66 poäng, Tommy Rustad 54 och Rickard Rydell 45. Framför allt är det förstås Fredrik Ekblom som framstår som den stora favoriten. Han är den ende av de tre i toppen som har stått överst på pallen – och han har gjort det två gånger redan. Bakom topptrion har Flash Engineering visat en uppåtgående formkurva och med samma resultat som på Mantorp Park senast finns förutsättningar till nya fina resultat i Göteborg. 

STCC City Race blir en viktig tävling för Flash Engineering. Just nu är inte poänggapet större än att det kan tas igen på en tävling. Det är en helt annan sak att anlända till en tävlingshelg och veta att hur bra det än går så kommer man inte att komma ifatt. Än så länge har Flash Engineering sina konkurrenter i toppen i sikte och det gäller att behålla dem där – och helst närma sig.

För Johan Stureson gäller samma sak. En till dubbelnolla, som på Mantorp senast, det har han inte råd med om drömmen om en medalj i mästerskapet ska leva vidare.

En intressant start gör naturligtvis Richard Göransson. Rickard Rydell menar att Göransson till och med har en chans på mästerskapet trots att han har sex heat på raken utan poäng. Det är möjligen ett optimistiskt uttalande men matematiskt finns förstås chansen. I praktiken ser det dock lite knepigare ut – om Göransson skulle placera sig i snitt som trea i vart och ett av de återstående heaten så räcker det inte till en pallplats i mästerskapet om de tre i toppen fortsätter att plocka poäng i samma takt som hittills. Men skulle poängsnittet i toppen röra sig ned mot 20 poäng per helg för toppen i mästerskapet, då har faktiskt Göransson chansen. Risken, eller möjligheten, finns. Hårda fajter i toppen kan leda till brutna lopp och tappade poäng och det är där som Göranssons möjligheter finns att avancera – och kanske kan han få hjälp av Flash Engineering som har visat en uppåtgående form. Kan Janne ”Flash” Nilsson och Colin Turkington stjäla poäng från topptrions så ökar möjligheterna att gå ifatt. För glöm inte heller på vilket sätt Göransson dominerade premiären på Jyllandsringen tills olyckan var framme. Kapacitet finns att av egen kraft ta pallplatser på löpande band.

 

Formtoppen efter Mantorp Park

Fredrik Ekblom 66
Tommy Rustad 54
Rickard Rydell 45
Janne ”Flash” Nilsson 38
Tomas Engström 30
Mattias Andersson 29
Patrik Olsson 28
Colin Turkington 24
Johan Stureson 24
Roger Eriksson 20
James Thompson 20
Martin Öhlin 15
Andreas Ebbesson 4
Jason Watt 2
Viktor Hallrup 1

Formtoppen baseras på poängen från de fyra senaste heaten.