Kristoffersson kungen av Nürburgring

Johan Kristoffersson är den skandinaviska kungen av Nürburgring Nordschleife. 22-åringen segrade i Porsche Carrera World Cup-tävlingen, 19 sekunder framför Robin Rudholm, och körde i mål på 26:e plats totalt.
– Det var ett otroligt spännande race. Det var superblött och bilar överallt. Helgen kunde knappt blivit bättre med seger och snabbaste varv, säger Kristoffersson.
 

Som om inte Nürburgring Nordschleife vore utmanande nog öppnade sig himlen några timmar innan start och ett stadigt regn fortsatte under hela tävlingen med en såphal bana som resultat. Och för Kristoffersson var det precis att han kunde ta hem segern. I starten var 22-åringen ihop med en konkurrent och skadade kylaren.
– Jag hade tyvärr glömt att starta fläkten till framrutan och den immade igen totalt i starten samtidigt som redan inte såg något med all regnspray från bilarna framför. Jag fick en varning på displayen på sista varvet för vattentemperatur och trodde jag skulle få parkera. Men kylaren höll och jag är fruktansvärt nöjd med segern och mästerskapsledning, säger Kristoffersson.

Rudholm, som hade pole position, föll ned till andra plats tidigt i tävlingen. Xlander Racing-föraren tappar även till andra plats i mästerskapet, tre poäng bakom Kristoffersson.
– Med tanke på att vi var snabbast i fria träningen och på kvalet så är jag besviken. Nu gick det Kristofferssons väg igen, men det är bara att ladda om batterierna och vi kommer igen. Det kommer att bli en tuff höst, säger Rudholm.

Xlander Racing-föraren tappade även en plats initialt till Daniel Haglöf i tävlingen. Men efter ett misstag och en avåkning från Haglöf blev de båda inblandade i en hård kamp med varandra.
– Haglöf var i räcket precis framför mig och kom ut på banan igen. Då bestämde han sig för att göra livet svårt för mig och vi var ihop lite grann när jag körde om honom, säger Rudholm.

Oscar Palm gjorde en stark tävling och säkrade tredjeplatsen bland de skandinaviska förarna och en 37:e plats totalt.
– Starten var helt sanslöst, jag såg bara min egen ratt, inte ens den framförvarande bilens dimljus. Men jag är mycket nöjd med tredjeplatsen, det känns jättebra, säger Palm.

Mattias Stålknapp startade längst fram i den tredje gruppen och gjorde en mycket stabil tävling. IPS Motorsport-föraren körde i mål som fjärde man av de skandinaviska förarna och 44:e man totalt.
– Jag är väldigt nöjd med helgen och fjärde plats är bättre än förväntat. Dessutom får vi med oss en hel bil hem, inga skador alls. Det har varit en riktigt rolig helg, säger Stålknapp.

Lars-Bertil Rantzow var bara sex sekunder bakom Stålknapp över mållinjen och ynka tre sekunder framför Sveinung Tinnes-Mork. Den norska kategori två-föraren imponerade stort genom att säkra andraplatsen totalt bland kategori två-förarna i Porsche Carrera World Cup.
– Jag är riktigt nöjd med min prestation! Under de första varven såg jag knappt banan, det var bara att hålla i gasen och hoppas på det bästa. Totalt sett en bra helg och jag kommer definitivt att vara tillbaka nästa år om det blir en ny tävling här, säger Mork.

Roar Lindland körde i mål på sjunde plats av de skandinaviska förarna [sjätte plats av kategori ett-förarna] framför Philip Forsman och en mycket nöjd Patrik Skoog som höll på att få parkera i andra kurvan.
– Jag trodde det skulle ta slut i andra kurvan, det var en som hade vänt runt och jag kom precis förbi. Efter det följde jag efter Lindland och Rantzow. Jag är inte helt nöjd med placeringen bland de skandinaviska förarna, men 51:a totalt är helt okej, säger Skoog.

Daniel Haglöf linkade i mål på 10:e plats med en skadad Porsche 911 GT3 Cup-bil efter att ha varit i räcket tre gånger.
– Jag kom lite för fort in i Pflanzgarten och var i räcket. Efter det stod hjulet tokigt och jag var av två gånger till som följd av det. Det är ju en extrem helg och man vet vilka små marginaler det är. Jag är mest väldigt trött just nu, det tar på krafterna att köra i 250 km/h och kolla i genom sidorutan för att se något, säger Haglöf.

”Snickar-Matte” Karlsson var sista skandinav över mållinjen på 65:e plats totalt. Jan Brunstedt och Prins Carl Philip tvingades bryta tävlingen tidigt på grund av avåkningar som resulterade i lättare skador på bilarna.

Race – Nürburgring – Porsche Carrera Cup Scandinavia

1 (26) Johan Kristoffersson 6 varv
2 (30) Robin Rudholm +19.081
3 (37) Oscar Palm +56.531
4 (44) Mattias Stålknapp +1:06.573
5 (48) Lars-Bertil Rantzow +1:13.805
6 (49) Sveinung Tinnes Mork +1:16.033
7 (50) Roar Lindland +1:19.219
8 (51) Philip Forsman +1:19.988
9 (52) Patrik Skoog +1:24.729
10 (54) Daniel Haglöf +1:41.181
11 (65) Matte Karlsson +1 varv
DNF Jan Brunstedt
DNF Carl Philip Bernadotte

Total placering inom parantes.