Årets femte seger för Filip Backlund

Filip Backlund fick hårt motstånd av Andreas Mårtensson i dagens race och tappade dessutom ledningen för ett varv. Ordningen återgick till det ”vanliga” relativt snabbt och Filip kunde korsa som segrare ännu en gång.
Det blev ett dramatiskt race idag på Falkenbergs Motorbana när Pro Superbike-förarna gjorde upp. Filip Backlund tog ledningen omedelbart efter start från sin andra startruta. Andreas Mårtensson hakade på och släppte aldrig taget. Dessutom utmanade Mårtensson och gick upp i ledning. Glädjen var kortvarig för Mortenzoni då Filip varvet efter tog tillbaka ledarpositionen och höll hela vägen i mål.

– I dagens race gjorde jag min bästa körning för året, lika bra som premiärracet i Anderstorp. Jag kände att jag hade mer att ge men jag fastnade bakom varvade förare mot slutet och tappade en sekund på detta. Det var tre förare som låg i en klunga, varav endast han som var först uppfattade blåflaggan och vek undan. Jag tror att det var Henry Sundkvist, men de andra förarna passade på att ta sig om och vägen stängdes ändå för mig. Imorgon kör vi 25 varv. Jag tror att fler varv passar mig bättre än Filip. Filip är lite hårdare på däcken och jag hoppas självklart på seger imorgon, säger Andreas Mårtensson.

Hampus Johansson och Lukas Ockelfelt hade en hård kamp under racets första halva. Det var ständiga hårda inbromsningar och de tappade snabbt mark till ledarduon. Slutligen kunde Hampus både gå om och dra ifrån och säkrade därmed tredje platsen. Lukas tappade mycket tid och var sju sekunder efter Hampus i mål.

Om femte platsen var det en ännu hårdare kamp än om tredje platsen. Anders Helgerud, Ole Björn Plassen, Nikola Milovanovic och David Andersson tampades hårt men förarna slutade i ovan nämnd ordning.

– Jag gjorde en riktigt dålig start. Sedan hade jag även problem under nedväxlingarna men jag är nöjd med racet ändå. Jag ska försöka ladda ännu hårdare imorgon, säger Anders Helgerud som var femma i mål och segrare i Privatförarcupen.

Dagens uppkörning stod Nicklas Cajback för. Efter många timmars ivrigt mekande kunde han slutligen komma till start. Trots att Nicklas startade från depån och inte kom till start med en helt kry cykel lyckades han köra upp sig till en nionde plats.

Daniel Falemo avslutade topp tio och var även tvåa i Privatförarcupen. Björn Ljungquist kämpade väl men körde ett något ensamt race, belöningen blev en tredje plats i Privatförarcupen.

Christoffer Bergman kraschade under kvalificeringen i ”snabbhögern” men klarade sig undan oskadd. Dessvärre mår inte hans Kawasaki ZX10-R särskilt väl och teamet gissar på att det är bränslepumpen som inte vill vara med efter kraschen.

Team Stebro & Svedea by CaWalli-föraren Petter Jansson gick i backen redan efter de inledande varven. Beundransvärt var han lika snabb som han alltid varit med att få undan både sig själv och sin cykel efter en krasch. Tack vare Petter fick vi se ett race utan långvariga gulflagg eller Safetycar.

Lördagens startpositioner avgörs efter bästa tid i fredagens heat. Så här ser griden ut för morgondagen:

1. Andreas Mårtensson 44.456
2. Filip Backlund 44.543
3. Hampus Johansson 44.678

4. Lukas Ockelfelt 44.686
5. Nicklas Cajback 45.205
6. Ole Björn Plassen 45.413

7. Anders Helgerud 45.435
8. David Andersson 45.487
9. Nikola Milovanovic 45.574

10. Petter Jansson 45.749
11. Daniel Falemo 46.512
12. Björn Ljungquist 46.712

13. Tor Erik Plassen 46.962
14. Henry Sundkvist 47.220
15. Robin Hålén 47.221

16. Robin Ericsson 47.458
17. Christian Åkerlund 48.876
18. Christoffer Bergman 0.000