Inget ägarbyte för STCC Mr STCC, Rickard Pålsson satsar vidare

– Det finns bara ett STCC och nu kommer vi fortsätta att satsa stenhårt på framtiden – med eller utan TTA-teamen. Jag kommer att finansiellt garantera en fortsättning för STCC under minst fem år framöver.

Det säger Rickard Pålsson, ägare till Skandinaviens främsta racingserie, STCC. Uttalandet sätter punkt för en lång och utdragen konflikt med TTA, ett bolag bestående av ett fåtal utbrytarteam som har ställt krav på att införa ett annat tekniskt reglemente än det som STCC har beslutat om. Positionerna har varit låsta och en av utvägarna som Pålsson övervägde var att sälja STCC AB till TTA.

– I slutänden kände jag att det bästa för STCC:s framtid var att kvarstå som ägare till företaget och fortsätta den satsning som inleddes när jag tog över för fem år sedan. Vi har tagit mästerskapet till publiken med STCC City Race i Göteborg, nästa år kör vi på Solvalla, vi har bra tv-avtal, ett starkare startfält än någonsin tidigare och STCC växer i media så det knakar – framtiden för STCC är ljus och jag vill arbeta vidare på att förverkliga den vision om STCC som jag hade när jag tog över 2006.

Beslutet från STCC AB att inte sälja till TTA innebär också att tävlingsserien fortsätter på den inslagna vägen att införa det reglemente som man presenterade redan förra året – New Generation Touring Car. STCC planerar för en mjuk övergång till framtiden för att säkerställa stora startfält även under de nästkommande säsongerna.

– För att hålla nere kostnaderna för teamen kommer det att bli en stegvis övergång till det nya reglementet. De nuvarande bilarna kommer att kunna köras i två säsonger till, med möjlighet att använda de nya, billigare, motorer som ingår i det nya reglementet. STCC har alltid varit en klass som har utmärkt sig med sin mångfald av bilmärken och det är en väsentlig del av styrkan i mästerskapet. Med TTA:s förslag, en enhetsklass som Solution F, skulle vi inte att ha samma möjligheter att bygga en stark plattform för framtiden.

Enligt tidigare uttalanden har TTA sagt att man kommer att starta en egen serie om inte STCC går med på de villkor som teamgruppen har satt upp.

– Vi har konkurrens av andra sporter redan idag, säger Pålsson. Vi har en väl inarbetad organisation och affärsmodell, och ett starkt varumärke att bygga vidare på. Risken för konkurrerande serier finns alltid men vi har både styrka och uthållighet att ta den fajten.

Men Rickard Pålsson stänger inte dörren för TTA-teamens deltagande i STCC framöver.

– Nej, de är välkomna att delta på samma villkor som alla andra, det vill säga under det reglemente som vi har fastställt. Det finns goda krafter inom TTA och vi är öppna för en dialog med alla deltagare i STCC när det gäller att utveckla mästerskapet, avslutar Pålsson.