NGTC växer i BTCC

Det brittiska standardvagnsmästerskapet BTCC upplever en ny vår med det nya NGTC-reglementet. Startfältet är större än på mycket länge. 

Om allt går som det ska kommer Welch Motorsport att premiärköra sin Proton Gen-2, byggd helt enligt det nya NGTC-reglementet, i helgens BTCC-tävlingar på Snetterton. Det är den brittiska generalagenten för Proton som har donerat bilen till teamet. Welch Motorsport har valt att använda den så kallade Swindon-motorn, den standardmotor för NGTC som finns att tillgå för de team som inte vill bygga egna motorer. Med Welch Motorsport på banan med sin Proton-bil är antalet bilar byggda enligt NGTC i BTCC uppe i fem stycken, men fler är på väg.

Förra veckan meddelade TH Motorsport att teamet kommer att bygga en Skoda Octavia enligt NGTC-reglementet för Matt Hamilton. Teamet har deltagit i BTCC tidigare med en Honda Civic men drog sig ur efter förra året. Nu kommer TH Motorsport tillbaka.

– För ett litet team som oss var det en ”no brainer” att ha lite tålamod och välja NGTC-spåret istället, säger Trevor Humphrey från TH Motorsport. I långa loppet kommer NGTC-bilen att vara betydligt mer kostnadseffektiv att driva och med ett strukturerat utvecklingsprogram vet vi att vi kommer att vara konkurrenskraftiga.

Målet för TH Motorsport är att ha sin Skoda på banan redan i år.

– Vi vill starta säsongen 2012 väl förberedda och visa potentialen i NGTC-reglementet, säger Humphrey.

Många team i BTCC har valt att köra sina S2000-bilar i årets mästerskap. Många av dem har också valt att använda motorer enligt NGTC-specifikationen. 17 av 27 anmälda bilar använder idag NGTC-motorn och fler är på väg. Geoff Steel Racing är det senaste teamet att gå över till NGTC. De blir först med att installera en NGTC-motor i en BMW 320si. Bilen förväntas debutera i årets näst sista BTCC-tävling på Brands Hatch.

 

NGTC-bilar

Toyota Avensis 2 st

Audi A4 2 st

Proton Gen-2 1 st

Skoda Octavia 1 st (2012)

Vauxhall Insignia 2 st (2011-2012)

 

S2000-bilar med NGTC-motor

Honda Civic 2 st

Ford Focus 4 st

Vauxhall Vectra 4 st

SEAT Leon 1 st

Volkswagen Golf 1 st

TH Motorsports Skoda som den är tänkt att se ut i NGTC-utförande.