Backlund övertygar och vinner före Bergman

För en gångs skull gjorde Filip Backlund en vanlig start, inte en superstart som han brukar. Därmed bjöd han in Christoffer Bergman och Andreas Mårtensson in i matchen. En match som slutade som så många gånger tidigare, med seger för Filip!

Sjunde raka segern! Det är en fin meritlista som Filip Backlund radar upp när man tittar tillbaka på årets Pro Superbike-säsong så här långt. Endast premiärhelgen blev något av en ”katastrofhelg” på Anderstorp Raceway då han körde in 11 poäng. Men därefter har han startat sin kampanj mot ännu en titel i Nordens snabbaste roadracingklass, Pro Superbike.

Christoffer Bergman gjorde en kanonstart och likaså Andreas Mårtensson. Bägge kom om Filip Backlund redan innan Karlskoga Motorstadions första kurva, Trösen. Filip Backlund visade inget större tålamod. Istället gjorde han saken kort. Några få varv in i racet tog han sig om både Mårtensson och Bergman. Bergman körde Backlund om under inbromsningen till Hårnålen. Senast han gjorde den manövern, för två veckor sedan under Scandinavian Open, kraschade Backlund. Denna gång gick det vägen.

Christoffer Bergman släppte aldrig taget om Filip, men kunde heller inte ta in det sista nödvändiga för att försöka sig på ett omkörningsförsök. Filip vann racet med sju tiondelar ner till Christoffer. Filip noterade även racets snabbaste varvtid, 1.04.990!

– Vi har jobbat mycket med inställningarna. Filip kan arbeta med cykeln på ett annat sätt nu i helgen. Vi tog det lite försiktigt idag, vi måste ju tänka på titeln. Filip tar endast ett race i taget, han tänker inte på någon titel han. Han vill bara vinna alla race han kör, säger Filip Backlunds chefsmekaniker Nicklas Forsberg.

Andreas Mårtensson tappade något under racet, toppduon körde riktigt låga 1.05-tider och Mårtensson fick se luckan växa något för varje varv. Han lyckades dock hålla Hampus Johansson bakom sig som på det sista varvet tog sig om Lukas Ockelfelt och var hack i häl på Mårtensson över mål. Från tredje placerade Mårtensson till femte placerade Ockelfelt skiljde det nio tiondelar över mål.

Kampen om sjätte platsen var minst lika hård som om placeringarna före. David Andersson var länge bakom Hampus Johansson & Co. Tills David bromsade på sig på Ejes. Han tappade då Vesa Kallio och hade Ole Björn Plassen tätt efter sig. David tog i och det lönade sig, han både gick om Vesa och körde ifrån. Över mål hade David tre sekunder ner till både Ole Björn och Vesa. Vesa bromsade på sig i Hårnålen och bjöd Ole Björn på sjunde platsen.

Nikola Milovanovic hade ett kämpigt race efter kvalkraschen. Mot slutet av racet fick han ta i för att hålla Daniel Falemo bakom sig, Daniel som vann Privatförarracet före Henry Sundkvist.

Robban Gull valde att starta sist, då han tog detta som ett träningsrace. Han körde upp sig till en slutgiltig tolfte plats.

Magnus ”Macke” Granstedt hade en lång kamp med Robin ”Rocket Robin” Hålén om den sista pallplatsen i Privatförarcupen. Macke gick vinnande ur striden och säkrade en podimplacering. Robin Ericsson och Christian Åkerlund avslutar resultatlistan.

Raceresultat

Poängställning
Text&bild: Rachid Rachid/Highsider.se