Göransson tog pole inför Kanonloppet

Richard Göransson är på väg mot sin 36:e STCC-seger i karriären, flest av alla i en kamp som han har utkämpat under ett par säsonger mot veteranen Janne ”Flash” Nilsson. Göransson tog pole position genom att sätta den snabbaste tiden i det andra och avgörande kvalet på Gelleråsen. 

– Fantastiskt, snabbast på fria träningen, snabbast i kvalet, det är ett par år sedan jag tog pole position. Nu är vi tillbaka där vi var före kraschen på Jyllandsringen.

Bakom Göransson var striden hård om startpositionerna mellan de tre titelkombattanterna, Fredrik Ekblom, Rickard Rydell och Tommy Rustad. Rustad lyckades bäst genom att placera sin Volvo C30 på andraplatsen, bara två hundradelar bakom Göransson.

Fredrik Ekblom, Team Biogas.se, slutade trea, ytterligare sex hundradelar bakom Rustad. Mellan sig och rivalen Rickard Rydell har Ekblom en buffert genom den unge talangen och teamkompisen Johan Kristoffersson.

Rydells tid räckte inte till för mer än en femteplats, ändå var han inte mer än 16 hundradels sekund bakom Göransson.

Kvalet blev i övrigt en stor framgång för Team Biogas.se som fick in alla sina tre förare bland de sex bästa. Patrik Olsson, som var snabbast i det första kvalpasset slutade sexa. Teamchefen Tommy Kristoffersson var nöjd trots att teamet inte kunde lägga beslag på den åtråvärda förstaplatsen.

– Det känns bra naturligtvis, vi har varit bortskämda i kvalen och hade naturligtvis hoppats på att Ekblom skulle skämma bort oss igen. Men det finns inga marginaler, det är ett bra mästerskap, jag kan inte minnas när vi hade ett så här hårt mästerskap tidigare.

Det första kvalpasset var ett av de hårdaste i årets serie – mellan de sjutton första förarna skiljde inte mer än drygt åtta tiondelar. Till de förare som slogs ut från det andra kvalpasset hörde bland annat Johan Stureson, just nu fyra i mästerskapet, samt STCC-debuterande italienaren Gabriele Tarquini, tidigare världsmästare i klassen. Janne ”Flash” Nilssons chanser att komma först till 36 STCC-segrar i karriären blev kraftigt förminskade i kvalet. Nilsson startar från elfte startruta i morgondagens första heat. Starten går klockan 13.05.

 

STCC Karlskoga Motorstadion, Kvalresultat Topp-8

1. Richard Göransson, WestCoast Racing, 1:07.704
2. Tommy Rustad, Volvo Polestar Green Racing, +0.023
3. Fredrik Ekblom, Team Biogas.se, +0.080
4. Johan Kristoffersson, Team Biogas.se, +0.134
5. Rickard Rydell, Chevrolet Motorsport Sweden, +0.159
6. Patrik Olsson, Team Biogas.se, +0.329
7. Mattias Andersson, MA:GP, +0.361
8. Colin Turkington, Flash Engineering, +0.484