Pro SBK kval – Backlund i poleposition

När det gäller slår han till. #14 Filip Backlund, körandes en Suzuki GSX-R 1000 för KGK Motor, tog han hand om poleposition med 1.05.071 på kvalet. 

Filip Backlund körde många låga 1.05-tider under kvalet och körde dessutom väldigt aggressivt. Som bäst noterades han för1.05.071, som räckte till poleposition med 19 tusendelars marginal ner till Christoffer Bergman (Kawasaki). Filip körde 17 varv under kvalet, att jämföra med endast sex varv för Christoffer Bergman.

– Vi ville inte riskera något, vi visste att vår tid skulle räcka till en bra placering och gör oss nu klara för race, säger Team CaWalli-hövdingen Joakim Wiedesheim. På frågan om vad som händer med Freddy Papunen svarar Wiedesheim: Han ska köra de sista två tävlingarna i Pro Superbike.

Efter toppduon Backlund och Bergman slog Andreas Mårtensson (Honda) in sig på den sista startrutan i första led med 1.05.563. Några få hundradelar efter Mårtensson kvalade Hampus Johansson (Yamaha), Vesa Kallio (KTM) och Lukas Ockelfelt (Suzuki).

I tredje led står David Andersson (Aprilia), Ole Björn Plassen (Ducati) och Daniel Falemo (Kawasaki). Daniel som då även är snabbast bland privatförarna.

Hjälten Robban Gull (Aprilia) gör comeback i helgen och presterade 1.07.578 som bäst i kvalet. Robban som kör för första gången sedan kraschen på Ring Knutstorp för tre månader sedan.

Fundracings Nikola Milovanovic (Kawasaki) synade marken i högern innan ”Esset” redan efter ett fåtal körda varv. Nikola får nöja sig med sin sämsta startposition i år, en elfte plats på griden.

Näst snabbast bland privatförarna är Henry Sundkvist (Honda) som startar på tolfte plats och har Magnus Granstedt (Honda) bakom sig. Robin Hålén (Yamaha) och Robin Ericsson (Kawasaki) avslutar startfältet. Christian Åkerlund (Kawasaki) lyckades inte kvala inom 107 % regeln. Troligen låter tävlingsledningen honom starta i racet. Christian som fortfarande kämpar med ryggsmärtor.

Klockan 16:50 startar helgens första mc-race.