Giovanardi segrare efter kaos på Jyllandsringen

Allt kan hända i motorsport och det gjorde det verkligen i söndagens andra STCC-heat på Jyllandsringen. Efter en kaotisk start, där fem förare var involverade i en krasch, kunde Fabrizio Giovanardi, Hartmann Racing, ta hem segern. 

–En riktigt bra dag för oss, säger Gioavanardi som hyllar sitt danska team.

–Jag gläds med teamet, de har jobbat hårt och jag är stolt över att köra över team som är så passionerade.

Giovanardi ledde från start till mål men det var långt ifrån en enkel resa till segern.

– Mattias Andersson satte mig under stark press, säger han. Det tog ett tag innan däcken hade blivit varma och jag var tvungen att vara väldigt försiktig.

Mattias Andersson bröt en lång svit av resultatmässigt misslyckade tävlingar med en andraplats.

– Det känns bra, säger Andersson. På de fyra senaste tävlingarna har vi tagit en poäng, den här helgen tog vi 26. Jag hade chans att ta mig om Gioavanardi men det hade inneburit plåtkontakt.

Martin Öhlin, WestCoast Racing, tog sin första pallplats i STCC i karriären genom att bli trea.

– Jag släppte Mattias på insidan i starten, säger Öhlin. Giovanardi fick ett släpp och jag kände att någon kom på innern. Men det här känns jävligt skönt, det var dags för en pallplats.

Direkt i starten försökte Jason Watt att avancera från sin tolfte startposition. När han och Jan ”Flash” Nilsson krokade ihop inledde det en kedjereaktion som drog med sig Tommy Rustad, Fredrik Ekblom, Casper Elgaard och Colin Turkington ut i gruset. Ekblom och Nilsson lyckades ta sig upp på banan igen och köra vidare men för övriga var det färdigkört. Rickard Rydell hörde till de förare som tjänade mest på manfallet. I kaoset lyckades han avancera upp till sjundeplatsen, alldeles bakom teamkompisen Viktor Hallrup.

–När de andra körde av kunde jag gå på insidan och plocka placeringar, säger Rydell.

Rydell lyckades sedan avancera ytterligare genom att ta sig om Hallrup. På slutvarven tog han sig även förbi Johan Stureson och därmed kunde han bärga tio poäng i mästerskapet, poäng som var oerhört viktiga med tanke på att Rydell tappade 15 poäng på titelrivalen Ekblom i första heatet.

– Det här var ett av mina bästa race någonsin, säger Rydell. Det blev ett drömrace för min del och jag kunde plocka tillbaka en del av de poäng som Ekblom drog ifrån med i första heatet.

Ekblom lyckades kämpa sig upp genom fältet och körde över mållinjen som tionde man. En poäng var en klen tröst med tanke på att förutsättningar fanns för att skapa ett rejält avstånd i tabellen bak till Rydell. Nu är utgången av kampen om mästerskapet fortfarande helt öppen. Ekblom leder med elva poäng före Rydell. Rustad kan fortfarande inte räknas bort då han ”bara” har 31 poäng upp till Ekblom, ett avstånd som snabbt kan ätas upp – om det vittnar dagens resultat på Jyllandsringen.