Rudholm och Kristoffersson i duell

Regerande mästare Robin Rudholm och utmanare Johan Kristoffersson har följt varandra åt genom hela Porsche Carrera Cup 2011. Striden dem emellan ställs på sin spets i helgen när årets näst sista tävlingshelg är ett faktum.

– Nu gäller det att krossa honom i de fyra sista tävlingarna. Jag kör för fyra segrar, säger Rudholm.

Kristoffersson tappade mästerskapsledningen efter tävlingarna på Karlskoga där Rudholm segrade dubbelt. I helgen ska Kristoffersson ta tillbaka ledningen och har traditionsenligt laddat upp med extra test.

– Vi hade ett lyckat test på Knutstorp i förra veckan. Rudholm är jämn och snabb, men stämmer allt för oss så är vi starkare, säger Kristoffersson.

Som mest har det skiljt nio poäng mellan de båda, desto oftare har det varit noll poäng mellan dem – hela tre gånger. Rudholm är den förare som varit i mästerskapsledning flest gånger, efter Mantorp och Karlskoga medan Kristoffersson ”bara” varit i ensam ledning en gång, efter Nürburgring.

Även statistiken mellan de båda är riktigt jämn vad det gäller antal segrar, pallplatser, pole positions och snabbaste varv:
• Segrar: 
5 Johan Kristoffersson, 
5 Robin Rudholm
• Pallplatser
: 11 Robin Rudholm, 
10 Johan Kristoffersson
• Pole Positions
: 3 Johan Kristoffersson, 
3 Robin Rudholm
• Snabbaste varv
: 4 Robin Rudholm
, 3 Johan Kristoffersson

Den hårda och jämna fighten dem emellan har skapat en hög gemensam respekt, trots den bittra rivaliteten.

– Johan som motståndare har förvånat mig. Han har gjort ett fantastiskt jobb med den rutinen han har och så få misstag som han har gjort. Han visar att han hör hemma i toppen, men nu gäller det för honom att leverera. Jag har tagit två titlar och jagar min tredje medan han aldrig tidigare tagit någon, pressen ligger på honom, säger Rudholm.

Även Kristoffersson hyser stor respekt för sin motståndare, men menar att pressen ligger på Rudholm.

– Robin är väldig jämn och rutinerad, han kör bra. Men han har vunnit mästerskapet förr medan jag inte har gjort det och har ett helt annat sug på att knyta ihop säcken och ta titeln. Jag känner ingen stor press på mig då detta är mitt första år, egentligen ligger all press på honom, säger Kristoffersson.

Likt föregående tävling kommer Kristoffersson att dubblera och samtidigt köra STCC. Senast innebar det Kristofferssons hittills sämsta helg, något som inte ska upprepas enligt Kristoffersson Motorsport-föraren.

– Vi blandade båda bilarna under testet i förra veckan och det fungerade bra. Jag hade problem sist att gå från Sciroccon till Porschen. Men nu har jag gjort det i en tävling och våra chanser är betydligt bättre till den här helgen, säger Kristoffersson.

Medan Kristoffersson har testat extra menar Rudholm att inställningen Xlander Racing hittade under testet inför Karlskoga kan ge honom det sista lilla extra som behövs i titelkampen.

– Jag tror att vi kan ha hittat en liten fördel i inställningarna. Jag var inte nöjd först på Karlskoga, men sen fick vi verkligen till det. Vi måste göra två perfekta tävlingar i helgen och jag siktar på en ny dubbelseger, säger Rudholm.

Även Kristoffersson jagar dubbelseger, men tar även med förare som Daniel Haglöf och Rudholms stallkompis Linus Ohlsson i beräkningarna inför slutspurten.

– Vi får inte glömma bort att det är allt fler som får upp farten mot slutet av säsongen. Både Haglöf och Ohlsson var snabba sist på Knutstorp och det kommer att bli fler som slåss om segrar. Mitt mål är givetvis dubbelseger och att dra ifrån Rudholm i poängen, men det kommer utan tvekan att bli tuff, säger Kristoffersson.