Filip Backlund allt närmare titeln

Christoffer Bergman tog starten medans Andreas Mårtensson tappade ner till fjärde. Filip Backlund däremot, han var tvåa inledningsvis innan han körde om och ryckte ifrån. Titeln närmar sig för Filip!

Allt är dessvärre sig likt. Andreas Mårtensson lyckades ta poleposition, men var inte med i starten. Han tappade ledningen omgående och fick se sig passerad av inte mindre än tre förare. En klart besviken Andreas Mårtensson fick kliva upp på det andra trappsteget på podiet.

Filip Backlund vann racet med god marginal ner till sin titelkonkurrent. Andreas Mårtensson som inledningsvis var nere på fjärde kämpade upp sig till en andra plats, även om han senare tog in något på Filip i ledning så var luckan för stor.

Christoffer Bergman tappade ner till tredje plats men lyckades ta in tre poäng på fjärde placerade Lukas Ockelfelt i kampen om mästerskapsbronset. David Andersson var otroligt aggressiv i starten och var trea under det första varvet. David var femte man i mål, åtta tiondelar efter Lukas.

Nikola Milovanovic och Freddy Papunen hade en hård kamp racet igenom. Freddy som länge höll i sjätte platsen blev passerad av Nikola under racets slutskede. Men likväl tog Freddy sina första poäng i årets Pro Superbike SM. Samtliga i topp sju körde 59-tider förutom Nikola.

Privatförarcupen var en nagelbitare ända in i mål. Roger Hansson passerade Daniel Falemo och fick kliva upp överst på pallen. Trea bland privatförarna blev wildcard-föraren Per Nilsson. Kampen om nästsista plats stod mellan Robin Ericsson och Arne Andersson. Visserligen körde Arne något snabbare över ett varv än Robin, men Arne missade sin chans samtidigt som han missade en växel ut på startrakan.

Filip Backlund leder nu med ytterligare fem poäng i mästerskapet. Med 236 poäng har Filip 52 poängs marginal ner till Andreas Mårtensson. Lukas Ockelfelt är fortfarande trea med sina 129 poäng, men Christoffer Bergman närmar sig och har nu 125 poäng.

Startpositionerna för heat två går man efter dagens kvalficiering. Återigen Andreas Mårtensson i poleposition alltså. Men startpositionerna för heat tre går efter bästa varvtid i heat ett. Anledningen är att heat två är extrainsatt och heat ett och tre går samma tider som de ordinarie heaten under en vanlig Pro SBK-helg. En komplett startlista inför heat tre kommer upp innan det racet, men för heat två gäller alltså kvalificeringen för att förtydliga.

Text&bild: Rachid Rachid