Backlund kraschar och Mårtensson vinner

Efter tio raka segrar tog sagan slut. Segersviten iallafall. Filip Backlund kraschade när det återstod åtta varv från ledning. I utgången av ”Kvällsposten” gjorde Filip en highsider och tog sig sedan en rejäl funderare vid banan medans Mårtensson vann.

Christoffer Bergman tog starten men Filip Backlund gick sin vana trogen upp i ledning. Han utökade något och hade en runt en sekund ner till Bergman och Mårtensson. I utgången av Kvällsposten gjorde Filip en highsider och var därmed ute ur racet.

Safety Car packade ihop fältet medans Filip fick hjälp av funktionärerna. Han gick för egen maskin men han höll upp sin vänstra hand. Inte omöjligt att han kan ha brutit nyckelbenet med andra ord. Filip som är en tvättäkta vinnarskalle vill vinna precis allt i sin väg. Han hade kunnat avgöra redan idag. På det sista heatet behövde han bara placera sig tvåa för att säkerställa titeln, oavsett om Mårtensson vann resterande race skulle han gå säker. Nu ska Filip föras till sjukhus för observation av lindrigare skador.

Direkt på det första varvet efter att Safety Car gått in gjorde Mårtensson saken kort och gick om Bergman i ingången av vänstern innan krönet. Han drog därefter ifrån och kunde vinna sitt första heat under årets säsong!

– Jag hade hellre vunnit racet med Filip på hjulen. Han kunde ha säkrat idag men ville vinna racet. Jag hoppas att han är oskadd, vi ska göra upp om det på banan om två veckor. Mantorp Park är inte min starkaste bana men jag ska göra mitt bästa, säger Andreas Mårtensson.

Lukas Ockelfelt fick många gratis sekunder då Safety Car packade ihop fältet och gjorde det bästa av saken genom att köra om sin konkurrent om mästerskapsbronset, Christoffer Bergman. 

– Jag vet inte varför men jag kände mig inte motiverad i helgen. Det blir väl så ibland, säger Christoffer Bergman besviket.

Efter att Safety Car gått i depå återstod tre varv. David Andersson och Nikola Milovanovic tampades hela vägen i mål, med fördel för David.

Daniel Falemo, som redan är klar mästare i Privatförarcupen, avlsutade helgen med ännu en seger. Han har totaldominerat Privatförarcupen genom att vinna åtta av tolv heat och genom att aldrig placera sig särme än tvåa!

Robban Gull funderade först på att inte starta i det avslutande heatet och teamet hade börjat packa ihop. Men med en halvtimma kvar gav Robban klartecken och kom iväg till starten, med en godkänd sjunde plats som avslutning.

Roger Hansson och Rocket Robin fick kliva upp på pallen i Privatcupen ihop med Daniel Falemo på topp.

Filip Backlund har fortfarande stor marginal ner till Andreas Mårtensson i tabellen. 261 poäng att jämföra med Mårtenssons 229 poäng, vilket betyder en differans på 32 poäng. Lukas Ockelfelt är trea med 165 poäng och Christoffer Bergman fyra med 155 poäng.

Text&bild: Rachid Rachid