Nykjaer inför elddopet

Michel Nykjaer hade ingen lätt uppgift när han klev in i sin Chevrolet Cruze inför STCC-kvalet på Ring Knutstorp. När storstjärnor som Gabriele Tarquini har fått kämpa för att hänga med bland de tio bästa säger det en del om hur tufft STCC har blivit.

– Jag hade lite understyrning, kanske var det för lite gummi på banan efter regnet, säger Nykjaer. Jag låg på 14:e plats med två minuter kvar, gick ut och fick till ett bra varv – perfekt!

Resultatet innebar att Nykjaer var kvalificerad för den andra kvalomgången och i pausen passade teamet på att göra lite justeringar på danskens bil.

– Vi gjorde en liten förändring och hittade en tiondel, säger Nykjaer. Teamet gjorde ett bra jobb, bilen känns bra, men jag har fortfarande ett litet problem med inställningarna. Jag måste hitta en inställning som passar mig lite bättre.

Justeringarna gav resultat. Nykjaer var snabbare i Q2 än i Q1, ändå tappade han en placering ned till femte – men det ser han snarast som en fördel.

– Det är perfekt att starta på insidan på den här banan, säger han. Det kommer att bli tufft för de som står på utsidan.

Från sin femteplats har Nykjaer möjlighet att ta sig upp på pallen men han ligger lågt med förväntningarna.

– Jag får se hur många platser jag kan avancera, säger Nykjaer. Jag kommer att försöka köra så schysst som möjligt, jag vill inte avancera genom att knuffa andra av banan.

Fredagens stenhårda kval med 18 bilar inom en sekund var Nykjaers första smakprov av STCC.

– Det kan nästan inte bli bättre för den här klassen som vi kör i, det är så tätt. Jag gillar STCC.