Backman kör för Highsider i Pro-finalen

27-årige Mats Backman gjorde sin roadracingdebut så sent som för ett år sedan. Han kvalade direkt in på poleposition och slutade trea i racet! Efter ett framgångsrikt första roadracingår tar han nu klivet upp och kör ihop med Nordens snabbaste förare i Pro Superbike!

Mats Backman började med SMC-kurser redan under sitt första hojåkarår 2008. 2009 bokade han in alla Actionpics bandagar och 2010 körde han sitt första race, på Mantorp Park i Rookie 1000. Han kvalade in på poleposition och kom även trea i ett utav heaten. Hans vapen är, precis som för de flesta i Highsider Racing Team, en BMW S1000RR.

Mats Backman blir därmed årets femte förare att köra för Highsider Racing Team i Pro Superbike! Andreas Sveistrup som året började med skadade sig tidigt under säsongen. Även ersättaren Anders Helgerud är skadad. Henry Sundkvist representerade teamet när Pro Superbike körde på Karlskoga Motorstadion och senast på Ring Knutstorp var det Arne Andersson.

Nu när det är dags för Grande Finale i Pro Superbike på Mantorp Park 23-24 september välkomnar Highsider Racing Team Mats Backman! Han ska köra på sin favoritbana och köra mot Sveriges absoluta roadracingelit!

Rachid Rachid: Berätta lite om dig själv.
Mats Backman: Jag är född och uppväxt i Eskilstuna, men bor sedan ca sju år i Nynäshamn. Jag arbetar på en ICA Kvantum butik, något som jag har gjort i många år. Jag är inne på min fjärde säsong som hojåkare, dom första två åren vart mest gatåkning, men det utvecklades till enbart bankörning sista 2 åren. Dom första bandagarna jag körde var med SMC som jag höll på med andra året jag körde hoj, sedan blev det mycket Actionpics trackdays. Anledningen att jag började tävla var väl helt enkelt att det såg så roligt ut när dom snabba killarna var ute och bombade, då kände jag bara att jag ville ta mig dit också!

RR: Du klassar upp dig från Rookie 1000 till Privatförarcupen i Pro Superbike. Berätta lite om varför du väljer att ta klivet?
MB: Jag vill hela tiden fortsätta att utvecklas, jag kan känna lite att utvecklings kurvan skulle stanna upp lite om jag inte tar ett kliv vidare. Det finns många snabba killar i Rookie 1000, men genom att kliva upp ett steg och börja mäta mig mot dom som är betydligt snabbare än vad jag är så tror jag att jag kan fortsätta att utvecklas på ett bra sätt.

RR: Du har en väldigt kort rr-karriär bakom dig, hur kommer det sig att du utvecklats så fort?
MB: Ja du.. när jag gick in i 2011 så gjorde jag det 120%. Jag har satsat allt på att ta mig så långt i år som jag bara kunde. Jag trodde aldrig att jag skulle placera mig så pass bra som jag ändå har gjort i år,
och det har varit moroten att fortsätta att systematiskt gneta mig framåt.

Det har inte kommit gratis, jag började i våras med att sätta nytt personbästa på Gelleråsen, 1’11.6, och jag avslutade SO finalen med att kvala in på 1’07.8. Det har handlat om att träna i massor,
och att hela tiden vara systematisk, att hela tiden se på min körning kritiskt, vad är jag duktig på, vad är jag dålig på. Samtidigt som jag hela tiden har försökt att omge mig med människor
som är snabbare än mig och har mer erfarenhet. Det finns många bra människor som har hjälpt mig framåt i år.

RR: Vad tycker du om Pro Superbike?
MB: Livsfarligt haha. Pro superbike har känts väldigt avlägset för mig. Det är den grymmaste klassen som finns i sverige, och ska jag vara ärlig så trodde jag inte att jag skulle nå så här långt, och verkligen inte redan i år. Det känns fortfarande overklig.

RR: Har du kört enhetsdäcken från Pirelli?
MB: Jag har provat dom tre pass på Mantorp Park. Dom var verkligen svåra att åka på eftersom jag är van vid Dunlop. Dom kändes väldigt runda och man kände att dom var väldigt mjuka i stommen jämfört med Dunlop. Men redan efter första passet började det släppa, får man bara vänja sig lite till så kommer dom fungera fint, fästet hade jag inget problem med i alla fall.

RR: Ditt bästa raceminne?
MB: Jag har två, första är mitt premiär race på Mantorp förra året så jag placerade mig som trea och fick stå på pallen min första tävling! Jag fattade ingenting!
Mitt andra är fighten om första platsen i första racet 2011 på Anderstorp mot Magnus Berg. Det var synd att det inte var fler varv för det var ett grymt roligt race! Vi låg i hjulet på varandra hela distansen, det slutade med att han drog längsta stråt, men det var han väl värd, det kunde ha varit vem som helst av oss.

RR: Vad har du för framtidsplaner med ditt tävlande?
MB: Ja du.. Jag kommer att fortsätta arbeta mig framåt precis som jag har gjort i år. Självklart vill jag bli etablerad Pro-förare, men tiden får utvisa vad mina begränsningar är. Jag kommer att fortsätta att satsa på det här 120%.

RR: Vem är din roadracingidol?
MB: Just nu Marco Simoncelli. Han satsar allt! Visst, han når inte alltid fram, inte ens till mål linjen, men han fortsätter att kämpa.

RR: Favorit/hatbana?
MB: Mantorp är favoriten. Jag har svårt med Gelleråsen.

RR: Vad har du för personbästa på Mantorp Park?
MB: 1’19.4.

RR: Vad gör du för att hålla dig i form?
MB: Styrketränar och kör löpning/crosstrainer. Nu i höst / vinter blir det cross plus att jag kommer att jobba med en PT som ska hjälpa mig att lägga upp ett program
så jag kan vara i perfekt form inför 2012!

Några sponsorer som Mats Backman vill tacka till: ICA Kvantum Nynäshamn, Blå Kusten, GMC Karlstad, Rockstar (fontana food) Markus och Lillan på Actionpics, Grevens MC-delar.

Text: Rachid Rachid