Rickard Rydell STCC-mästare 2011

 

Rickard Rydell tog hem STCC-titeln 2011 efter en rysare som fick publiken att sitta som på nålar ända in till målsnöret. Ena stunden var det Fredrik Ekblom, Team biogas.se, som toppade mästerskapet, nästa var det Rydell, i en fajt som böljade fram och tillbaka. Rydell tackade sitt team för framgången. 

– För ett år sedan var Chevrolet Motorsport Sweden ett enbilsteam – idag står vi här med tre bilar på startlinjen och som STCC-mästare. Senast jag tävlade på heltid i Sverige var 1988, och då förlorade jag SM-titeln i Formel 3 just här på Mantorp när jag fick växelspaken i handen. Det här känns som revansch för den dagen, säger Rickard Rydell. Jag har haft en otrolig uppbackning av mina teamkamrater, min ingenjör Jonas Jarlmark och alla andra i Chevrolet Motorsport Sweden – stort tack. Nu ska vi fira den här segern ordentligt.

Rydell startade andra heatet med fem poängs försprång till Ekblom från åttonde startruta. För Rydell gällde att inte släppa Ekblom ur sikte, en uppgift som inte underlättades av att Ekbloms tre stallkompisar låg före i starten.

Thed Björk ledde heatet men backade efter några varv ned ett antal placeringar för att ge Ekblom ett handtag i kampen mot Rydell. Ekblom smet förbi och i ett senare skede hakade Rydell på.

Heatet och dramatiken startade om med bara tre varv kvar att köra då säkerhetsbilen kallades ut för att samla ihop fältet för en omstart. Omstarten gav Ekblom chansen att göra en attack på Mattias Andersson på andraplatsen, en attack, som hade den lyckats, hade gett Ekblom titeln.

Andersson höll tätt, Ekblom och Rydell gick över mållinjen som trea och fyra, nog för att ge Rydell titeln med tre poängs marginal.

En tröst i bedrövelsen för Fredrik Ekblom var att hans resultat hjälpte Team Biogas.se att ta hem teamsegern före Volvo Polestar Green Racing.

– När jag har fått smälta det här kommer jag nog att uppskatta teamsegern, säger Ekblom. Just nu är det inte så lätt.