Johan Kristoffersson i tyska Carrera Cup

Efter en fantastisk säsong som ”rookie” i Carrera Cup Scandinavia kommer Johan att avsluta årets säsong med ett inhopp i världens tuffaste Porsche serie, Porsche Carrera Cup Deutschland. Tävlingen som är final i tyska mästerskapet körs på Formel 1 banan Hockenheim, 95km söder om Frankfurt. Det blir Johan Kristofferssons andra internationella start i karriären och en riktig utmaning för den unga talangen från Arvika. Det är bland annat tack vare Vadstenaföretaget Teknova som den här chansen kunnat bli verklighet. Teknovas Vd Bengt-Göran Johansson, som under många år hjälpt fram unga talanger har stöttat Johan hela året.

– Johan har visat en fantastisk säkerhet i körningen samtidigt som han har de egenskaper som hör till en vinnare. Han utmanade om segern redan första året i Carrera Cup och han är värd en chans att visa upp sig internationellt, säger Teknovas Vd.

I år har Johan överraskat alla med att kontinuerligt leverera toppresultat, trots omställning till bakhjulsdriven GT3 bil och trots sin unga racing karriär. Kristoffersson fanns med i förhandssnacket inför säsongen, men då som ”rookie” med chans till pallplatser. När säsongen summerats så har Johan visat att han är snabbast av alla i Carrera Cup Scandinavia när allt stämmer, och i hans första framträdande på den internationella arenan i samband med Carrera World Cup på Nürburgring under midsommarhelgen vann Johan den skandinaviska klassen.

För att komma till Tyskland så väl förberedd som möjligt var Johan Kristoffersson på Hockenheim i förra veckan och testade en heldag tillsammans med flera tyska konkurrenter. Under testdagen fick Johan värdefull hjälp av internationellt meriterade Edward Sandström som har massor av erfarenhet av den svårbemästrade banan. Testet gick över förväntan och trots att det var första gången Johan körde på Hockenheim fick han till några riktigt bra varvtider i slutet av dagen. Banan har en helt annan karaktär än de svenska banor som Johan tävlat på. Den är dubbelt så lång som de svenska banorna och hastigheten är betydligt högre. Banans karaktär kräver helt andra inställningar på bilen, vilket kommer att sätta teamets ingenjör Ronnie Bergström ordentligt på prov.

Finalen i tyska Carrera Cup körs i samband med finalen av DTM, och det förväntas komma upp mot 140 000 åskådare. Till start kommer hela 29 Porsche förare från hela Europa, leder serien gör engelsmannen Nick Tandy före landsmannen Sean Edwards med danske Nick Thiim på tredjeplats.