Positiva besked från BTCC för Engström

Svenske Honda-föraren Tomas Engström är precis hemkommen från en resa till England och BTCC-finalen på Silverstone. Förutom en inblick i framgångsfaktorerna bakom det nya BTCC, med stora startfält och stark framtidstro, fick han även se kollegan Matt Neal ta hem titeln i en Honda Civic.

– Det kunde inte bli bättre, klockrent! säger Engström som var helnöjd med evenemanget som helhet.

– Imponerande, det var riktigt bra. Superprofessionellt med stora utställningar där bland annat Honda satsade stort.

Huvudsyftet med resan var att få en inblick i hur utvecklingen går framåt med det nya NGTC-reglementet i England, samma reglemente som STCC kommer att införa framöver. För Engström gav besöket positiva besked.

– Framför allt fick vi en helt annan bild av NGTC jämfört med hur det har beskrivits i Sverige på en del håll. Den prisbild som har målats upp har varit kraftigt överdriven. NGTC är helt rätt kostnadsmässigt och nu har jag priser på både bil och motor – och det på papper dessutom!

Även om Tomas Engström har haft en god bild av BTCC var det nyttigt att få ta del av de brittiska teamens erfarenheter på plats.

– Det behövdes, att få höra deras kommentarer direkt och det var enbart positiva tongångar, säger Engström. Och det var en helt annan sak att se det live med 29 bilar på gridden.

Tidigare i år har brittiska Honda annonserat att de kommer att bygga NGTC-bilar till nästa säsong, något som Tomas Engström naturligtvis följer med stort intresse med tanke på att han själv kommer att köra Honda i STCC nästa säsong.

– Honda jobbar för fullt och de kommer att påbörja tester under vintern. De ligger långt fram i planerna med den nya bilen, säger han.

Mottagandet i England var generöst och intresset för STCC större än väntat.

– Teamen och leverantörerna var väldigt öppna och ville gärna visa vad de håller på med och vad de kan erbjuda, säger Engström. Jag har aldrig varit i England tidigare och ändå kom det fram folk som visste vem jag var så nog har de koll på vad vi gör i STCC.

För Tomas Engström väntar nu en spännande vinter med massor av arbete med förberedelserna inför nästa säsong. Att han kommer till start, det är klart, men frågan är med vilken bil. Svaret kommer inom kort.