Lyckad debut på Hockenheim för Johan Kristoffersson

Johan Kristoffersson körde under gårdagen sitt första lopp på Hockenheimring. Efter en intensiv helg i högt tempo slutade Johan på en fin 15:e plats i hårdast möjliga konkurrens inför 140 000 åskådare.

Det var en nyttig erfarenhet att tävla på snabba Hockenheimring, i Europas tuffaste Porsche serie. Redan innan teamet anmälde sig till tävlingen var de medvetna om att motståndet i tyska Carrera Cup är hårdast tänkbara, och att det är oerhört svårt att lyckas utan tidigare erfarenhet av den snabba racingbanan. Teamet visste efter förra veckans test att de har ett bra tempo i bilen, men att de måste hitta ytterligare fart i kvalet då de etablerade förarna har ett mördande tempo. När Johan skulle sätta sina snabba varv i kvalet hamnade han i störande trafik och fick tyvärr aldrig tillfälle att köra ett fritt varv. Det är svårt att komma ner som nybörjare, man måste lära sig att hitta rätt läge för att få till ett perfekt kvalvarv.

Johan själv var besviken efter kvalet, då han visste att han hade bättre tider på gång. Han hade en varvtid som var 7-8 tiondelar snabbare på gång, men lyckades inte få till det perfekt när det var fritt på banan. Nu slutade Johan på 24:e plats i kvalet, vilket inte alls motsvarade hans egna förväntningar.

Målsättningen innan start var att nå en slutplacering mellan 10:e och 15:e plats. Nu slutade Johan som näst snabbaste gästförare med en fin 15:e plats, och endast Fransmannen Kévin Estre (13:e plats) placerade sig bättre. Fransmannen som vann ett lopp i Supercupen på F1-banan Monza tidigare i år tillhör toppskiktet i Supercupen. Från 24:e plats i starten visade unge Kristoffersson en bra race fart och kunde avancera genom fältet till en 15:e plats innan mål. Johan förbättrade farten ju fler varv han körde och från mitten av loppet hade han ett tempo med varvtider som motsvarade de allra snabbaste förarna.

Tävlingen på Hockenheim gav massor av nyttig erfarenhet och det gav mersmak för en fortsättning!

Resultat Hockenheimring

1. Sean Edwards (GBR)
2. René Rast (GER)
3. Nick Tandy (GBR)
4. Armindo Nicolas (FRA)
5. Jeroen Bleekemolen (NED)
6. Christian Engelhart (GER)
7. Nicki Thiim (DEN)
8. Martin Ragginger (AUT)
9. Uwe Altzen (GER)
10. Jan Seyffarth (GER)
15. Johan Kristoffersson (SWE)
24. Matte Karlsson (SWE)