Kim Andersson mästare i JTCC

Nu är det klart – Kim Andersson är svensk juniormästare i banracing. Svenska Bilsportförbundets Disciplinnämnd vänder på domarnas beslut efter JTCC-finalen på Mantorp Park i september. En konkurrent lämnade in protest och Kim Andersson blev diskad för att hans bil saknade ett par gummilister. Disciplinnämnden menar att det utdömda straffet var alldeles för hårt, i synnerhet med tanke på att en skriftlig tillrättavisning hade räckt. Därmed får Kim Andersson tillbaka JSM-titeln. 

– Äntligen, säger JTCC-mästaren själv. Jag har väntat så länge på det här beslutet och det känns jätteskönt att Disciplinnämnden fattade det här beslutet. Jag har hela tiden känt mig som den rättmätige segraren.

Protesten lade naturligtvis sordi på stämningen efter finalen och Kim fick aldrig tillfälle att fira segern ordentligt.

– Det är klart att det hade varit roligast att få fira ordentligt på plats men det går inte att ändra på i efterhand, säger han. Nu kan jag i alla fall åka iväg till England tillsammans med Alx Danielsson för att tävla i helgen som mästare i JTCC och det betyder mycket för mig.

Alx Danielsson, mannen bakom Danielsson Motorsport, Kims team i JTCC i år, är även han nöjd med beslutet från SBF.

– Kim har hela tiden sedan finalen varit en värdig segrare, säger Alx Danielsson, Anderssons förarcoach i Danielssson Motorsport. Det har funnits många aspekter att väga in i ärendet och jag har full förståelse för att protesten initialt bifölls av domarna på plats ute på banan. Nu har Disciplinnämnden fått granska alla sidor av saken i lugn och ro och fattat ett klokt beslut. Kim var den bäste föraren sett över hela säsongen och han förtjänar verkligen titeln.

Kim Anderssons pappa Joakim gläds tillsammans med sin son och känner en stor lättnad.

– Hela familjen har lagt ned ett jättejobb på satsningen med Kim och vi var oerhört besvikna efter finalen, säger han. Vi har varit på helspänn sedan vi lämnade in vår överklagan och nu är det äntligen över. Det känns jättebra. Nu kan vi se framåt och chanserna är stora att vi kommer att köra Clio Cup JTCC nästa säsong.