Fyra förare i hett STCC-test på kyligt Mantorp

Under två intensiva dagar har Volkswagen-teamet Biogas.se genomfört en ”try-out” och hårdtestat fyra potentiella förare inför 2012 års säsong av STCC. Efter en torsdag med test av förarnas fysiska kondition och enskilda intervjuer med kandidaterna följde idag ett tufft testpass på ett kylslaget Mantorp. Allra snabbast var Ola Nilsson, som till vardags tävlar i tyska Scirocco R-Cup. 

Torsdagens fystest som avverkades hos Set Sail Fitness i Arvika blev en ordentlig genomkörare för förarna, som var Ola Nilsson, Jocke Mangs, Dick Sahlén och Jimmy Johansson. Samtliga har presterat bra resultat i olika racingserier i Sverige och utomlands, samtidigt som de har potential för framtida karriärer inom motorsporten. Teamets egen personal trainer, Erik Nordlöf, testade styrka, kondition och balans – en ordentlig genomkörare som kändes i hela kroppen.

Idag, fredag, har de fyra förarna testat teamets biogasdrivna Scirocco-bilar på Mantorp Park under kyliga men rättvisa förhållanden.

– Alla fyra har fått samma förutsättningar under dagen, berättar teamchefen Tommy Kristoffersson. De började med 40 minuters träning för att lära känna bilen. Sedan satte vi på ett nytt set däck för att simulera ett kval för att sedan köra en full race distans över tolv varv.

– När vi summerar testet kan vi konstatera att det finns många ambitiösa och snabba förare i landet och vi har testat fyra av dem. Det är svårt att på så kort tid lära sig bilen och att få ut ett riktigt snabbt varv, men jag tycker att våra kandidater har hanterat Scirocco-bilarna på ett bra sätt, summerar en nöjd teamchef.

Under testdagen varOla Nilsson snabbast av de fyra testförarna i kvalsimuleringen, medan Jocke Mangs var snabbast över racedistans, tolv varv.

– Vi ska nu analysera resultatet av alla testdata och ge en ordentlig feedback till förarna innan vi kan dra en seriös slutsats av resultaten, avslutar Tommy Kristoffersson.

Så här tyckte förarna själva efter testdagarna med Team Biogas:

Ola Nilsson, Hässleholm:

– Bilen har en riktigt bra balans och är lättkörd, men är helt olik den Scirocco jag normalt tävlar med i Tyskland, men jag försöker lära mig allt eftersom. Tycker själv att jag bromsade lite tidigt men tiderna blev riktigt bra! Överlag var testet klart givande och jag är nöjd med vad jag presterat.

Jimmy Johansson, Orust:

– Det var lite ovant att köra på Mantorp igen. Jag fick inte riktigt till det. Bilen var väldigt följsam men jag lyckades inte få till inbromsningarna som jag hoppats.

Jocke Mangs, Stockholm:

– Det var lite svårt att hitta rätt direkt i bilen. Jag gjorde en liten miss under min kvalsimulering men jag förbättrade mig för varje varv. Det kändes som om jag kunde kört lite mjukare vissa partier av banan för att tjäna tid. Jag är klart nöjd med farten under min racesimulering.

Dick Sahlén, Stockholm:

– Det var kul att köra racingbil igen! Sciroccon var distinkt och hade grymt bra vridmoment. Det var lite halt på banan men jag jobbade mig in i bilen och flyttade fram bromspunkterna. Ville inte sätta bilen i räcket på första testet så jag körde lite för försiktigt under dagen. Hade behövt ytterligare test för att få upp farten ordentligt.