Internationell toppförare klar för Team Biogas.se 2012

Team biogas.se satsar internationellt i STCC 2012 och utmanar sina konkurrenter med en matador. Ny förare i en av teamets Volkswagen Scirocco blir spanske storstjärnan Jordi Gené – som därmed ska hjälpa teamet att nå sitt eftertraktade mål: att vinna STCC 2012. 

– I lagbygget för kommande säsong var Jordi ett hett namn redan från start och det känns mycket bra att vi lyckats knyta honom till oss. Med sin enorma erfarenhet av den här typen av bil kommer han att hjälpa oss att ta nästa steg i vår utveckling, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Jordi Genés karriär är mycket framgångsrik och han kan bland annat räkna in fyra mästerskapstitlar. På meritlistan har han exempelvis klasseger i Le Mans 24-timmars och guld i den spanska motsvarigheten till STCC, Spanish Touring Car Championship. Han vann mästerskapet i en Audi 1996.

Mellan åren 2005-2010 tävlade Jordi Gené för SEAT i FIA World Touring Car Championship, WTCC. Gené har vunnit fyra VM-race, erövrat två pole positions och ingick i det lag som säkrade märkesmästerskapet åt SEAT 2008 och 2009. Båda åren hade spanjoren Rickard Rydell som teamkompis. Nu möts de båda igen – fast som konkurrenter och titelkandidater i två av STCC-mästerskapets vassaste team.

Jordi Gené har kört många tävlingar med SEAT Leon TDI, en bil vars koncept med framhjulsdrift och 2-liters turbomatad motor är snarlikt de Volkswagen Scirocco Team biogas.se tävlar med i STCC.

– Det finns inte många förare i världen som har lika stor erfarenhet av att köra den här biltypen med turbo. Förutom Gené knyter vi också hans ingenjör Xavier Serra, som varit chefsingenjör hos SEAT, till teamet. I ett så jämnt mästerskap som STCC, där det ofta bara skiljer hundradelar mellan förarna i resultatlistan, tror vi att konstellationen Gené/Serra kommer att göra skillnaden i vår strävan att nå fortsatt stora framgångar, säger Kristoffersson.

Utländska förare har av tradition haft ganska svårt att lyckas i STCC. Undantagen är egentligen bara norrmannen Tommy Rustad och Roberto Colciago, italienaren som vann mästerskapet två år i rad med just Tommy Kristoffersson som stallchef.

– Colciago tog Sverige med storm och jag tror att Gené kan göra det samma. Han är skicklig och snabb som förare och mycket trevlig och ödmjuk som människa.

Spanjoren ser fram emot uppgiften att representera Volkswagen och Team biogas.se i STCC.

– Det ska bli roligt och intressant att tävla i Sverige och på de svenska banorna och den enda tanke jag har i mitt huvud är att vinna STCC. Jag har hört mycket gott om mästerskapet och Volkswagenteamet. Tillsammans med Xavi ser jag fram emot att få vara med och utveckla bilen och dela med mig av mina erfarenheter, säger Jordi Gené.

Kris Nissen, chef för Volkswagen Motorsport, välkomnar spanjoren i det svenska STCC-teamet, som erövrade teamguldet 2011.

– Jordi Gené är utan tvekan en mycket kompetent förare och en av dem som kommer att kunna ha möjlighet att konkurrera om STCC-titeln. Vi är glada att ha med honom i teamet, säger Nissen.

 

Fakta

Jordi Gené

Född: 1970

Från: Sabadell, Spanien.

Karriären i korthet:

1986: Mästare i det spanska kartingmästerskapet.

1987: Segrare i Fiat Uno Championship.

1988: Spansk Formel Ford-mästare.

1989: Körde brittiska Formel Ford-mästareskapet.

1990-1991: Brittisk Formel 3, fyra 1991.

1992-1994: Formel 3000, femma debutåret 1992.

1995-1996: Spanish Touring Car Championship, mästare för Audi 1996.

1997: Super Tourenwagen Cup med Audi i Tyskland.

1998-1999: European Truck Racing Cup.

2000-2001: GT-racing, bland annat klasseger och femteplats totalt i Le Mans 2001.

2002-2004: ETCC, spansk GT-mästare 2003.

2005-2010: WTCC med SEAT, åttonde man 2008 och 2009 då SEAT vann märkesmästerskapet.

2011: International GT Open.

Övrigt: Jordi är äldre bror till Marc Gené, som kört Formel 1 för Minardi och dessutom varit testförare hos Ferrari.

Aktuell: Klar som förare i Team biogas.se i STCC 2012.

 

Pressrelease från Volkswagen