Kristoffersson kompletterar STCC — kör Audi internationellt

Det unga racinglöftet Johan Kristoffersson 23 år från Arvika, är nu klar för sin första stora internationella uppgift. Parallellt med sitt uppdrag i STCC kommer han att köra den populära racingserien V8 Superstar i en nybyggd Audi RS5. V8 Superstars visar upp ett imponerande startfält med hela 34 förare fördelat på 10 olika bilmärken. Serien har mottagits med enormt intresse och kommer att sändas av 191 TV kanaler i 175 länder varav 36 länder kan se tävlingarna live.

Efter en kometkarriär 2011, med fina resultat i STCC där Johan Kristoffersson ingick i Team Biogas med en biogasdriven VW Scirocco, samtidigt som han slutade tvåa totalt i Porsche Carrera Cup har det nu öppnats vägar för internationella uppdrag.

– En fantastisk chans för mig att komma ut i Europa, tävla på klassiska racerbanor med Audi, ett bilmärke jag vuxit upp med, bättre än så kan det knappast bli,
säger Johan Kristoffersson.

V8 Superstars har inför årets säsong vuxit fram som en av Europas mest intressanta racingserier.  Den relativt nystartade serien har sitt säte och ursprung i Italien men har nu allt eftersom intresset växt brett ut sig med deltävlingar i flera Mellaneuropeiska länder. Totalt körs nio deltävlingar i mästerskapet med premiär på klassiska Monza banan i Italien och avslutande final på Sentul International Circuit i Indonesien. V8 Superstar har blivit enormt populärt och det unika startfältet innehåller hela tio märken, Audi, BMW, Mercedes, Jaguar, Maserati, Lexus, Chrysler, Cadillac, Chevrolet och Porsche kommer alla att tampas om segern i 2012 års V8 Superstarsserie. Hela 191 TV bolag sänder tävlingarna till 175 länder varav 36 länder kan se loppen live. Här hemma i Sverige kommer Viasat Motor att sända från V8 Superstars. Tävlingarna avgörs med kval på lördag följt av 2 st race x 20 minuter på söndag.
Huvudansvariga för Audiprojektet är Audi Sport Italien, som under ledning av Emilio Radaelli har ett tjugoårigt sammarbete med Audi Sport Ingolstadt bakom sig.
Förarbesättningen på de tre Audi RS5 bilarna blir förutom Johan, Gianni Morbidelli med erfarenhet från Formel 1 samt den blott 18-årige tysken Thomas Schöffler, som 2011 körde tyska Scirocco Cup.

-Bilarna är stationerade i Italien men vi kommer i samband med tävlingarna delvis att ha en egen besättning på Johans bil. Ronnie Bergström, Bart Stanek och Emil Svensson kommer liksom på hemmaplan att ingå i staben runt Johan,
berättar Tommy Kristoffersson Teamchef KMS.

De första testerna är planerade till början av Mars men det kommer att dröja ytterligare någon vecka innan Johans bil är färdig. Trots att tiden är knapp hoppas man kunna köra all tre bilarna på några dagars test innan premiären på Monza den 1 april.
Johan Kristofferssons huvudsysselsättning under 2012 är att köra biogasdriven Scirocco i STCC, men den internationella satsningen blir ett värdefullt komplement för den lovande värmlänningen.

Kalender, V8 Superstars 2012:
31/3 – 1/4        Monza (Italien)
21 – 22/4          Imola (Italien)
19-20/5             Donnington (Storbritannien)
2-3/6                 Mugello (Italien)
30/6 – 1/7        Hongaroring (Ungern)
14-15/7             Spa (Belgien)
15-16/9             Portimao (Portugal)
6-7/10               Vallelunga (Italien)
10-11/11           Sentul (Indonesien)

 

Pressrelease Kristoffersson Motorsport