Chevrolet laddar med WTCC för STCC

Chevrolet Motorsport Sweden och den regerande STCC-mästaren Rickard Rydell är klara för start vid säsongspremiären för VM-serien WTCC på italienska Monza i mars.

WTCC – World Touring Car Championship – är ett av endast fyra världsmästerskap i bilracing vid sidan av Formel 1, Rally-VM (WRC) och FIA GT1 World Championship. WTCC har under de senaste åren dominerats av Chevrolet, som vunnit såväl förar- som märkesmästerskapen både 2010 och 2011.

För Chevrolet Motorsport Sweden blir tävlingen på Monza teamets fjärde i VM-sammanhang efter tre tidigare gästspel säsongerna 2008 och 2010. Rydell, som kommer att köra en Chevrolet Cruze anpassad till WTCC-reglementet, har flerårig erfarenhet från mästerskapet genom sin sejour i serien mellan 2005-2009. Totalt körde Rydell under denna period hem fem segrar och inte mindre än 24 pallplatser.

Chevrolet Motorsport Swedens huvudsakliga fokus för racingsäsongen 2012 är att försöka försvara sin titel i STCC, där teamet kommer att ställa upp med två bilar – en åt Rydell, och en åt en ännu inte namngiven förare. Parallellt med STCC-programmet kommer också möjligheten till ett utökat WTCC-engagemang under året att utvärderas.

WTCC-premiären på Monza äger rum helgen den 10-11 mars och inleds med fri träning och kval under lördagen, följt av warm-up och två race på söndagen.

Rickard Rydell (förare): ”Det ska bli roligt att komma tillbaka till WTCC, och att dessutom göra det med ett helsvenskt team. Monza är en bana som inte liknar någon av dem vi har tävlat på i STCC, med sina långa raksträckor och hårda inbromsningar. Det är en av de absolut snabbaste banorna i världen, och det ska verkligen bli kul att komma dit tillsammans med Chevrolet Motorsport Sweden. Vårt mål är att försvara STCC-titeln från i fjol, och WTCC-premiären ger oss chansen att på bästa sätt komma in i rytmen inför säsongen.”

Nicklas Karlsson (teamchef): ”WTCC-tävlingen på Monza blir en stor utmaning, men vi känner oss väl förberedda och ser det här som det perfekta genrepet inför den stundande STCC-säsongen. Chevrolet Motorsport Sweden har utvecklats i en allt mer positiv riktning under de senaste åren, och det här är ytterligare ett steg åt rätt håll. Tack vare plattformen som STCC har erbjudit har vi kunnat forma ett team som står bättre rustat idag än vid något av våra tidigare inhopp i WTCC, och som nu är redo att mäta sina krafter mot de absolut bästa i världen.”

Jonas Ahnve (VD, Chevrolet Sverige): ”Chevrolet Motorsport Sweden fortsätter att presentera spännande nyheter, och steget in i VM-serien känns helt logiskt mot bakgrund av förra årets STCC-titel. Även om det i dagsläget bara handlar om en deltävling ska det bli oerhört intressant att följa teamet under helgen på Monza – särskilt med en redan sedan tidigare etablerad förare som Rickard Rydell bakom ratten. WTCC är ett mästerskap som på senare tid har dominerats av Chevrolet, och som har stärkt varumärket internationellt. Vi ser fram emot att ta del av det.”

Källa: Chevrolet Motorsport Sweden