Fyra förare till klara för STCC 2012

Nu presenterar STCC årets Semcon Cup, den privatcup som ingår i STCC-mästerskapet. Fyra förare är klara för årets säsong – Joakim Ahlberg, Andreas Ahlberg, Claes Hoffsten och Santosh Berggren kommer alla till start och fler förare väntas bli klara inom kort.

– Vi har tillsammans med våra partners Semcon och Yokohama tagit fram ett mycket bra koncept som möjliggör för många av landets unga och duktiga förare att få komma ut på de svenska racerbanorna och få synlighet i TV och media, säger Patrik Blomquist, marknadschef för STCC AB. Med fyra förare redan klara för Semcon Cup är vi också övertygade om att fler kommer att anmäla sig innan det är dags för start.

Konceptet för årets Semcon Cup innebär att deltagarna slåss om en prispott på 500 000 kronor.

– 250 000 kronor går till segraren, 150 000 till tvåan och trean får ta emot 100 000 kronor i prispengar, fortsätter Blomquist. Dessutom sponsras alla deltagare med fria däck och fritt bränsle vilket avsevärt minskar kostnaderna för deltagarna.

Bland årets deltagare i Semcon Cup märks bland annat regerande mästaren Joakim Ahlberg.

– Det ska bli väldigt roligt att få försvara titeln från i fjol, säger Joakim. Framförallt är det kul att se att Semcon Cup lockar ett så stort intresse. Det är bra för återväxten inom svensk standardbilsracing.

Joakim Ahlberg, 25 år, kommer i år att köra tillsammans med sin bror Andreas i Krylbo-teamet BMS Racing. Satsningen kommer att avslöjas i detalj senare.

– Vi kommer att presentera vårt upplägg för i år i ett större sammanhang tillsammans med våra sponsorer, fortsätter Joakim. Då kommer vi också att visa vilka bilar vi kommer att köra med. Vi ser Semcon Cup som ett mycket bra sätt att skaffa erfarenhet, samt bygga en trygg plattform för att skapa en full NGTC-satsning till STCC 2013.

Andreas Ahlberg, 22 år, har under de två senaste åren tillhört toppskiktet i Camaro Cup. 2010 blev han fyra i mästerskapet, i fjol slutade han åtta.

– Jag kommer väl förberedd till STCC och jag har gott självförtroende efter att ha matchat de bästa i Camaro Cup, säger Andreas. Det ska bli väldigt roligt att få ta klivet upp till STCC i år.

Santosh Berggren, 25 år, från Falköping, har kört JTCC under de senaste tre säsongerna. I fjol avslutade han säsongen med en seger i finalen på Mantorp Park. Nu är han redo att ta steget upp i STCC.

– Jag har haft STCC som mål i karriären och med de förutsättningar vi nu får genom Semcon Cup är det klart att jag kommer att köra. Vi har jobbat hårt sedan slutet av förra säsongen för att komma till start och det här kommer att bli otroligt spännande, säger Berggren.

Haninge-bon Claes Hoffsten hör med sina 36 år kanske inte till de unga lovande förarna i landet men han är definitivt ett aktat namn som gärna vill utmana de yngre om prispengarna i årets Semcon Cup.

–  Det ska bli jättekul att köra Semcon Cup i år, säger Hoffsten. Vår förhoppning är att vi ska kunna köra full säsong. Vi har en snabb bil i vår Alfa Romeo och den står startklar här på verkstaden.

Tillsammans med de nu elva ekipagen som är klara för årets STCC-säsong räknar Patrik Blomquist med ytterligare bilar till start.

–  Intresset för vårt upplägg i år är stort och vi räknar med minst tre till fyra förare till som kommer att köra Semcon Cup och minst två till som kommer att ansluta sig till huvudklassen STCC. Det är många som ser en möjlighet att bygga upp sin verksamhet inför framtiden tillsammans med STCC och det är glädjande.

Utöver de fyra förare som är presenterade är det även klart att G-REX kommer till start med minst en Mercedes. G-REX är en komplett leverantör av tävlingsbilar, bland annat hade företaget huvudansvaret för konstruktionen och utvecklingen av den Volvo XC60 som det svenska Pewano-teamet ställde upp med i det senaste Dakar-rallyt.

– Vi satsar på Semcon Cup som ett första led i vår satsning att bygga upp vår racingverksamhet inför framtiden, säger Roland Gingtorp, VD för G-REX. STCCs: framtidsplaner sammanfaller med våra och vi kommer inom kort att presentera flera spännande nyheter.

STCC-säsongen, med Pro Superbike, Carrera Cup, Camaro Cup och Clio Cup JTCC, startar den 4-5 maj på Mantorp Park och avslutas den 21-22 september med final på Solvalla i Stockholm. Tävlingarna kommer att kunna följas live på CANAL+ och i efterhand i SVT.