Biogas-teamen på guldjakt i nydesignad Scirocco

Racingsäsongen är här. I dag premiärvisade Volkswagen och E.ON sin nydesignade Scirocco på en presskonferens i Stockholm och redan i morgon väntar test på Ring Knutstorp i Skåne.

– Vi går för seger, det är det enda som räknas, säger teamchefen Tommy Kristoffersson inför STCC-premiären på Mantorp Park 4-5 maj.

Volkswagens biogasdrivna Scirocco har fått ett nytt utseende till säsongen 2012. Dominerande färger är vit och blå.

– Med den nya designen följer vi fabrikens och Volkswagen Motorsports linje.

Volkswagen Motorsport är ett starkt varumärke och har varit en viktig samarbetspartner från STCC-projektets början, säger Kristoffersson. Designen av bilarna påminner om den som gäller för Polo R WRC och den satsning på rally-VM som Volkswagen inleder med full kraft från och med VM-premiären 2013.


Två team – fyra förare

Till årets STCC-säsong har framgångsrika Team biogas.se blivit två team – Volkswagen Team Biogas och IPS Team Biogas – med två förare i varje.

– Det kan vara tufft för ett och samma team att driva fyra bilar och därför känns det bra att dela upp satsningen. IPS Team Biogas är en perfekt partner med sin kunniga personal, erfarenhet och snabba förare. De har de kvalitéer som krävs för att vara med och konkurrera i toppen på mästerskapet.

Förare i IPS Team Biogas är Johan Stureson och Patrik Olsson, västgöten som varit med i Volkswagens och E.ON:s STCC-satsning från första början 2009. Volkswagen Team Biogas kommer att representeras av nye spanjoren Jordi Gené, med meriter från WTCC, och fjolårets sensationsman Johan Kristoffersson.

– En rutinerad världsförare tillsammans med en hungrig ungtupp. Det är en kombination som vi tror mycket på, säger Kristoffersson.

 

Testat utomlands

Gené och Kristoffersson har redan hunnit köra två utlandstester inför säsongen. För Stureson och Olsson blir det premiär på Ring Knutstorp den här veckan. De klimatsmarta teamen testar på banan i Skåne både onsdag och torsdag.

– Två viktiga dagar eftersom vi efter dem bara har ett testtillfälle till, Mantorp Park 25 april, innan premiären.

När det gäller stora tekniska förändringar till säsongen 2012 avslöjar Kristoffersson att biogasteamens Volkswagen Scirocco kommer att vara utrustade med nya motorer.

– Tillsammans med en rad andra förbättringar hoppas vi bland annat nå bättre körbarhet i vårt svaga element, det vill säga på banornas långsamma partier.

 

Största satsningen

Årets STCC-satsning är den största Volkswagen gör i samarbete med energiföretagetn E.ON. Jämte E.ON är även Europcar, Volkswagen Försäkring (IF) och Scania med som samarbetspartners till båda teamen. 2011 vann Team biogas.se teammästerskapet för första gången och slogs ända in på mållinjen om guldet även i förarmästerskapet.

– Våra partners förhoppningar är att vi ska köra hem båda titlarna 2012 och jag kan försäkra att vi inte har några andra planer. Vi går för seger, det är det enda som räknas, hälsade Kristoffersson under mötet med media på Volkswagens showroom i Stockholm.

På presskonferensen, för att prata om sina satsningar 2012, fanns även racingtalangerna Ola Nilsson, Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Rasmus Mårthen som alla ska tävla i Scirocco R-Cup 2012. Serien, där alla bilar drivs med biogas, är internationell och avgörs i samband med DTM där en annan svensk, Mattias Ekström, är en av de stora stjärnorna.