Sensation av Kristoffersson

Svensk racing har fått en ny stjärna. Han heter Johan Kristoffersson är 23 år och tog under söndagen en dubbelseger i den internationella toppserien Superstars. Triumferna kom på Imola i Italien och i konkurrens med flera förare som tävlat i Formel 1. 

– Jag har inte hunnit smälta det här ännu, men att stå överst på prispallen och lyssna på den svenska nationalsången var rätt fränt, sa Kristoffersson minuterna efter den fullbordade succén.

Inför avresan till Italien hade Kristoffersson förhoppningar om en pallplats. Han visste att Imola skulle passa hans fyrhjulsdrivna Audi RS5 ganska bra.

– Men jag hade aldrig en tanke på att jag skulle kunna vinna båda racen, säger Johan, som tävlar för Audi Sport Italia med support av pappa Tommys team, Kristoffersson Motorsport.

Johan Kristoffersson var en sensation redan i premiären på Monza den 1 april då han blev femma i det första racet. På Imola presenterade han sig på allvar med att vara snabbast på den första fria träningen, toppa kvalet och vinna båda loppen. Det första racet blev en riktig rysare. Kristoffersson stod i pole position med Andrea Larini vid sin sida och Thomas Biagi och teamkollegan Gianni Morbidelli närmast bakom sig.

– Det var en hårig start och inför den första kurvan bromsade jag otroligt sent för att vara före Larini, säger Kristoffersson och medger att han vara nära att köra av.

Hårt uppvaktad från alla håll försvarade Kristoffersson sin tätposition, men bakom var Morbidelli snabbast och bara efter några varv var italienaren med F1-meriter uppe på andra plats och inledde en intensiv klappjakt på svensken. Varv efter varv slogs de båda Audiförarna om ledningen, hela tiden med Kristoffersson knappt före. Den häftiga tätstriden avgjordes inte förrän på det sista varvet. Inför tiotusentals entusiastiska åskådare på läktarplats gjorde Morbidelli ett sista försök att ta sig om svensken. Han attackerade bakifrån, men tryckte in fronten varpå bilen fattade eld. Italienaren tvingades bryta och Kristoffersson kunde defilera över mållinjen och ta sin största seger i karriären.

Den unge värmlänningen och Morbidelli stod i en klass för sig. Andraplacerade Larini var över åtta sekunder efter, en hel evighet i internationell racing på toppnivå. I det andra racet, där de åtta främsta i det första startade i omvänd ordning, svarade Kristoffersson för ett ny fantastisk insats. Med väl avvägd körning avancerade han i fältet och kunde på nytt passera mållinjen som vinnare i Superstars 100:e lopp någonsin. Racet var speciellt i ett avseende till. Triumfen gav Johan Kristoffersson från Jössefors utanför Arvika i Värmland tillräckligt med poäng för att ta ledningen i mästerskapet!

– Jag vet egentligen inte vad jag ska säga, men självklart är det här min största framgång hittills i karriären. Jag hade aldrig tävlat på Imola tidigare och så kunde jag, med hjälp grabbarna hemifrån, ta en dubbelseger. Vilken fantastisk helg.

Pappa Tommy fanns, liksom ytterligare fyra personer från KMS, på plats på Imola. Kristoffersson senior var lyrisk efteråt.

– Johan och killarna i teamet har svarat för en helt sanslös insats, konstaterade Tommy och såg stolt ut.

 

Resultat

Superstars, Imola Italien, 21-22 april

Race 1.

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 15 varv

2) Andrea Larini, Italien, Mercedes AMG C63, + 8,039 sek

3) Thomas Biagi, Italien, BMW M3, + 13,888

4) Francesco Sini, Italien, Chevrolet Lumina, + 20,293

5) Christian Fittipaldi, Brasilien, Maserati Quattroporte, + 26,685

6) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes AMG C63, + 27,750

 

Race 2.

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 15 varv

2) Thomas Biagi, Italien, BMW M3, + 3,317

3) Andrea Boffo, Italien, Mercedes AMG C63, + 11,956

4) Christian Fittipaldi, Brasilien, Maserati Quattroporte, + 16,212

5) Thomas Schoffler, Tyskland, Audi RS5, + 16,479

6) Stefano Gabellini, Italien, BMW M3, + 16,843

 

Förarmästerskapet efter 4 race

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 53 poäng

2) Thomas Biagi, Italien, BMW M3, 51

3) Max Pigoli, Italien, Jaguar XF SV8, 42

3) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes AMG C63, 42

3) Andrea Larini, Italien, Mercedes AMG C63, 42