Ockelfelt i pole, Andersson kraschar

Lukas Ockelfelt tog pole position idag på Mantorp Park med 1.16.794. Det är dock David Andersson som står i fokus, efter en rejäl krasch i ”Lundh-kurvan” har David förts till sjukhus. 

Med mörka moln i himlen och runt 18 grader i luften startade Pro Superbike kvalet här på Mantorp Park. Lukas Ockelfelt var snabb direkt och körde inledningsvis om David Andersson som i sin tur höll sig precis bakom Lukas i några varv och noterade sin bästa varvtid, även om han vid tillfället var några få tiondelar efter Lukas.

Efter knappt tio minuter in på kvalet började det dugga, men inget som påverkade fästet nämnvärt. Lukas förbättrade sin poletid ytterligare till 1.16.794. David Andersson var lite drygt en halv sekund efter med Andreas Mårtensson och Fredrik Watz tätt efter sig.

David Andersson fick troligtsvis ett framhjulssläpp i kurva sju, som heter ”Krönet” men kallas ”Lundh-kurvan” efter att Alexander Lundh gick av i kurvan i hög fart under det sista varvet i Pro Superbike finalen 2009, då Lundh fightades med Filip Backlund om titeln.

David åkte av i hög fart och slungades runt i luften och blev liggande alldelles stilla i några sekunder. Hans Aprilia for över räcket och totaldemolerades. David rörde lite på sig men reste sig aldrig, gulflaggan övergick till rödflagg och ambulanspersonalen var snabbt framme.

En extra ambulans tillkallades till banan som tog David till ett sjukhus. Ambulanspersonalen ville sannolikt inte behöva lasta om David till en annan ambulans i depån, för att minimera riskerna.

Eric Lindroth, som endast kört på banan under Superstock 600 finalen 2010, kvalade in på en femte plats med 1.19.566.

Bästa privatförare var Björn Ljungquist, blott två tiondelar efter Eric Lindroth. Ner till Pontus Bergsman var det ytterligare ett hopp på sju tiondelar. Daniel Falemo, Mats Backman och Otto Johansson avslutar topp tio i kvalet.

Magnus Granstedt knep elfte startruta med en tiondels mariginal till trettonde man Arne Andersson som hade Joakim Runhed framför sig. Teamkollegorna André Andersson och Andreas Wallenborg kvalade fjortonde respektive femtonde.

Fundracing och Thommy Sköld har problem med motorn och reservmotorn ligger i delar i Skåne. Det ser mörkt ut för Thommy Sköld som kanske inte kommer till start.

Dagens Pro Superbike race startar 15:45. Det har regnat lite efter kvalet och det kan mycket väl bli ett regnrace.

Text&bild: Rachid Rachid