Biogas laddar för Ring Knutstorp

Insatsen i premiären på Mantorp Park var den bästa för Volkswagen och E.ON sedan den unika biogassatsningen tog sin början 2009.  Till årets andra deltävling i STCC kommer därför Volkswagen Team Biogas i dubbel ledning. Johan Kristoffersson parkerar på första plats i förarmästerskapet och i teamtoppen har han och Jordi Gené ryckt åt sig en liten ledning.

Systerteamet IPS Team Biogas är inte långt efter. Johan Stureson är trea bland förarna och IPS har samma placering i teammästerskapet.

– Vår fina start på mästerskapet har gett båda teamen positiv energi, men innebär givetvis också att kraven och förväntningarna på oss ökar. Men det är bara som det ska vara. Vi har hela tiden sagt att vi ska vara med i toppen och i Johan Kristoffersson, Jordi Gené, Johan Stureson och Patrik Olsson vi har två otroligt starka lag, säger Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Team Biogas.

Johan Kristoffersson var premiärens man med sina dubbla segrar. Till Knutstorp åker han full av självförtroende.

– Visst är det så, men framgångarna på Mantorp Park har vi lagt bakom oss. Nu tittar vi framåt och lägger allt fokus på det jobb vi ska uträtta i Skåne. Presterar man bara 98 procent är man sexa i stället för att vara med och slåss om segrarna. Större är inte marginalerna på den här nivån, säger Johan, som kan se fram emot en intensiv helg.

Direkt efter tävlingarna på Ring Knutstorp åker han till Landvetter för vidare transport England. Där ska han försöka försvara sin ledning i internationella toppserien Superstars i söndagens båda race på Donington Park.

För Johan Stureson är Ring Knutstorp hemmaplan. Ingen i årets startfält har gjort lika många varv på banan i Kågeröd.

– Hur många? Säg det, tusentals. Ring Knutstorp är den bana jag kan allra bäst och självklart ger det en trygghet varje gång man åker ut från depån, säger Stureson, som är nöjd med sin premiärhelg, men som ändå känner att han har detaljer att slipa på.

– Jag är fortfarande lite ovan vid att köra turbomotor och dessutom hoppas jag få till bilens bromsprestanda bättre än på Mantorp.

Lagom till hemmatävlingen är Pär Stureson, chef för IPS Team Biogas, tillbaka i depån. Premiären på Mantorp Park tvingades han stå över på grund av ett benbrott.

– I premiären fick jag ta ansvar för en del av hans sysslor. Nu när han är tillbaka kan jag koncentrera mig på körningen och det känns bra.

STCC-säsongens första, officiella test genomfördes på Ring Knutstorp den 19 april. Snabbast då var något överraskande spanjoren Jordi Gené med meriter bland annat från WTCC. Spanjoren gillade banan, beskrev den som en kortare variant av Spa i Belgien och hittade, tillsammans med sin svenske ingenjör, Andreas Hellman, rätt med inställningarna på sin biogasdrivna VW Scirocco.

På Mantorp Park gick det inte lika bra för Gené.

– Han är otroligt revanschsugen och det samma gäller för Patrik Olsson. Båda kan bättre än de presterade i premiären jag är övertygad om att de kommer att visa det på Knutstorp, säger Tommy Kristoffersson.