Nya framgångar för Kristoffersson

Johan Kristoffersons succé i internationella racingserien Superstars fortsätter. När årets tredje deltävling avgjordes på Donington i England erövrade 23-åringen från Arvika två andraplatser i sin Audi RS5.

– Men tanke på förutsättningarna är jag mycket nöjd med att åka hem i fortsatt ledning i mästerskapet, säger Kristoffersson.

Sveriges hetaste racerförare just nu kom direkt till England från årets andra STCC-deltävling, som under lördagen avgjordes på Ring Knutstorp i Skåne. Där blev Kristoffersson tvåa och trea i STCC-racen och vann deltävlingen i Carrera Cup Scandinavia. Han leder båda mästerskapen.

Utan att ha deltagit i kvalet fick Johan starta sist i det första heatet på Donington Park. Racet avgjordes på förmiddagen vilket skulle visa sig vara en fördel. I sin fyrhjulsdrivna Audi RS5 fick Kristoffersson nämligen snabbare upp temperaturen i däcken jämfört med konkurrenter i tvåhjulsdrivna bilar. Han tog flera platser redan under de första varven och efter mindre än halva loppet hade han avancerat ända till andra plats bakom märkeskollegan Gianni Morbidelli.

– Jag tog i allt jag hade i början av loppet och fick bra utdelning. Mot slutet av racet fick jag emellertid betala lite för den attacken eftersom både bromsar och däck tog slut, konstaterade Kristoffersson, som hamnade i fint sällskap på prispallen.

Den delade han nämligen med tidigare F1-förarna Morbidelli och britten Johnny Herbert.

Det andra loppet inledde Kristoffersson, till följd av regeln om omvänd startordning, från fjärde startled och sjunde ruta. Tack vare en kollision avancerade han till fjärde plats redan på det första varvet. Efter ytterligare fem var årets sensationsman i serien uppe i ledning. Tätt bakom sig hade han emellertid Morbidelli, som också tog sig om och kunde styra sin Audi RS5 till helgens andra seger.

– När Morbidelli attackerade kände jag att jag inte hade så mycket att sätta emot. Systemet med placeringsvikter gjorde att jag efter dubbelsegern på Imola senast hade något tyngre bil än italienaren. Jag hade behövt lördagens test- och kvalvarv för att kunna försvara min ledning. Nu visste jag inte exakt vilken som var den rätta linjen på vissa partier på banan.

Kristofferssons fick visserligen släppa Morbidelli förbi sig, men erövrade en ny andraplats och drygade därmed ut sin sin ledning i förarmästerskapet. Dessutom tog han täten i Superstars Rookieliga där klassens nykomlingar tävlar om ett förstapris på 100.000 Euro.

Även i det andra heatet fick Kristoffersson sällskap av två före detta F1-förare på pallen. Jämte Morbidelli blev nämligen Vitantonio Liuzzi trea.

– Med tanke på förutsättningarna är jag självklart mycket glad över min och teamets insats. Jag åkte i första hand till England för att samla så många poäng som möjligt och hade inga större förhoppningar om att nå pallen. Vad jag hoppades på var att lyckas ta en åttondeplats i det första heatet och därmed få starta det andra från pole position. Men det blev långt bättre än så.

 

Resultat.

Superstars, Donington Park, England, 20 maj.

Race 1.

1) Gianni Morbidelli, Italien, Audi RS5. 27.18,823

2) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, + 6,971

3) Johnny Herbert, Storbritannien, Maserati Quattroporte, + 8,976

4) Thomas Biagi, Italien,BMW M3, + 9,977

5) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes C63,+ 13,980

6) Thomas Schoffler, Tyskland, Audi RS5, + 14,195

 

Race 2

1) Gianni Morbidelli, Italien, Audi RS5, 15 varv

2) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, + 3,469

3) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes C63,+ 13,893

4) Francesco Sini, Italien, Chevrolet Lumina, + 15,341

5) Paolo Meloni, Sydafrika, BMW M3, + 29,493

6) Thomas Biagi, Italien, BMW M3, + 30,688

 

Förarmästerskapet

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 85 poäng

2) Thomas Biagi, Italien, BMW M3, 68

3) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes C63, 64

 

Rookieligan

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 50 poäng

2) Andrea Boffo, Italien, Mercedes, 46

3) Thomas Schoffler, Tyskland, Audi, 28

 

Teammästerskapet

1) Team BMW Dinamic, 92

2) Kristoffersson Motorsport (Audi), 84

3) CAAL Racing (Mercedes), 70

Källa: Pressrelease Kristoffersson Motorsport