Fortsatt ledning för Kristoffersson

Johan Kristoffersson utökade sin mästerskapsledning när den fjärde deltävlingen i Superstars avgjordes på Mugello i Italien. Trots nya tuffa förutsättningar styrde Kristoffersson sin Audi RS5 till fjärde och sjunde plats i de båda racen.

– Johan svarade för en fantastisk insats och tog de poäng han hade möjlighet att göra i dag, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Efter Audisuccén i de tre första deltävlingarna gick ledningen för den internationella toppserien Superstars in och ändrade förutsättningarna inför tävlingen i Italien. För Johan Kristoffersson och hans märkeskollegors del innebar det 100 kg extra i grundvikt och en restriktor som stryper lufttillförseln till motorn.

– På de kurviga partierna är vi fortfarande konkurrenskraftiga, men på den långa rakan gick vår bil cirka 25 km långsammare än konkurrenternas, berättar Tommy.

Johan Kristoffersson gjorde ändå bra ifrån sig. Han kvalade som sjua till det första heatet i vilket han körde upp sig till en fjärdeplats i mål. I det andra loppet, som han inledde från femte ruta, tappade han mycket i starten och var ett tag nere på elfte plats innan han lyckades avancera och bli sjua.

– Samtidigt som Johan gjorde det bästa av situationen och tog många värdefulla poäng hade vi lite flyt med att flera av hans främsta konkurrenter tappade både placeringar och poäng.

I första loppets startkrasch försvann bland annat Thomas Biagi och Johans märkeskollega Gianni Morbidelli. I det andra loppet blev bland annat Andrea Larini helt utan poäng.

Johan åkte till Italien med 16 poängs ledning i mästerskapet. På hemresan hade han ytterligare en poängs marginal till de jagande konkurrenterna. Tvåa inför kommande deltävling på Hongaroring i Ungern den 1 juli är 2010 års mästare, italienaren Thomas Biagi i en BMW M3.

Även i Superstars Rookieliga utökade Kristoffersson sin ledning. Genom att ta full pott i båda racen ryckte han ifrån konkurrenterna i toppen.

 

Resultat.

Superstars, Mugello Iltalien, 3 juni

1) Andrea Larini, Italien, Mercedes AMG C63, 11 varv

2) Johnny Herbert, Storbritannien, Maserati Quattroporte, + 0,421

3) Stefano Gabellini, Italien, BMW M3, + 7,138

4) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, + 7,932

5) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes AMG C63, + 12.268

6) Massimo Pigoli, Italien, Jaguar XF/R5, + 14,227

 

Race 2

1) Francesco Sini, Italien, Chevrolet Lumina, 14 varv

2) Stefano Gabellini, Italien, BMW M3, + 0,731

3) Thomas Biagi, Italien, BMW M3, + 4,753

4) Ananda Mikola, Italien, Jaguar XF/R5, + 9,587

5) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes AMG C63, + 10,273

6) Mauro Cesari, Italien, Maserati Quattroporte, + 10,717

7) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, + 11,427

 

Förarmästerskapet efter 4 deltävlingar

1) Johan Kristoffersson, 101 poäng

2) Thomas Biagi, 84

3) Vitantonio Liuzzi, 83

4) Andrea Larini, 70

5) Francesco Sini, 66