Honda-seger i STCC på Sturup Raceway

Tomas Engström tog sin första seger för säsongen när lördagens första STCC-heat kördes på Sturup Raceway. Ledning från start till mål och efter en motig inledning på säsongen kunde Engström äntligen fira en seger. 

– Så jäkla skönt och otroligt kul för alla, Honda, mina sponsorer och teamet, säger Engström. Jag kan inte förlora med den här bilen!

Engström tog starten och drog sedan upp en lucka till de bakomvarande.

– Jag hittade vridet och fick till en perfekt start, jag kände direkt att ingen kan nå mig. Sedan satsade jag hårt i fem varv men fick lugna ned mig för att inte köra slut på däcken.

Bakom Engström lyckades även hemmaföraren Johan Stureson, IPS Team Biogas, få till en bra start. Efter första kurvan tog han sig förbi Michel Nykjaer och försökte jaga ifatt Engström. Men när Stureson försökte skruva upp trycket i mitten av racet, gjorde Engström detsamma.

– Det verkar som om Engström hade samma plan, säger Stureson som ändå var mycket nöjd med sin placering. Inte blev det sämre av att teamkollegan Patrik Olsson tog hand om tredjeplatsen.

– Vi har varit snabba sedan testet i torsdags och vi har försökt att lägga ihop all data vi har samlat in för att få till inställningarna.

Lika efterlängtad som segern var för Engström, lika efterlängtad var tredjeplatsen för Patrik Olsson som inte stod på pallen under hela 2011.

– Det känns väldigt skönt, säger Olsson som pressades hårt bakifrån av Michel Nykjaers Chevrolet.

– Jag var aldrig orolig, jag kände att jag var snabb på rätt ställen.

Patrik Olsson var inte den ende familjemedlemmen som fick vara med på presskonferensen efteråt. Lillebror Niclas svarade för en storartad insats i Semcon Cup där han tog sin femte raka seger – men det var inte det som imponerade mest. Bataljen han hade med rutinerade spanjoren Jordi Gené bjöd på spänning ända in på mållinjen.

– Det känns bra att vi kan vara med och ge turbobilarna en match, säger Niclas Olsson.

Bakom tättrion hade Rickard Rydell och Johan Kristoffersson en hård fajt loppet igenom. Under öppningsvarvet var det närkontakt över krönet på baksidan av banan. Kristoffersson tog sig om bara för att varvet senare bli omkörd av Rydell på samma ställe när han gjorde ett misstag. Rydell och Kristoffersson slutade på en femte- respektive sjätteplats.

Resultatet från det första heatet innebär att poängställningen i mästerskapet tajtade till sig ordentligt. Kristoffersson behåller ledningen med Rydell bara tre poäng bakom.

I det andra heatet står dansken Michel Nykjaer i pole position. Johan Kristoffersson startar tvåa men snett bakom sig har han Tomas Engström på insidan.

– Jag tänker lägga mig i bakluckan på Nykjaer i starten och ta Kristoffersson på insidan.

Dagens andra STCC-heat på Sturup Raceway körs klockan 15.40 och sänds direkt i CANAL+ Sport 1.

 

 

Engström tog starten, Nyjkaer hamnade på utsidan och tappade placeringar.

Publiken trivdes i solen på Sturup Raceway

Niclas Olsson pressade Jordi Gené