Besviken Kristoffersson

Tekniska bekymmer gjorde att Johan Kristoffersson förlorade ledningen i SuperStars i samband med den femte deltävlingen som avgjordes i Ungern. Kristoffersson noterades för en fin femteplats i det första heatet, men tvingades bryta redan på formationsvarvet inför det andra.

Trots det är han tvåa i förarmästerskapet, bara fem poäng efter ledande italienaren Vitantonio Liuzzi.

Tävlingen på Formel 1-banan Hungaroring blev en besvikelse för Johan Kristoffersson. En pallplats och bibehållen ledning i mästerskapet var vad 23-åringen från Arvika hade förhoppningar om innan start.

– Men det har krånglat alldeles för mycket för oss den här helgen. Vi har jobbat stenhårt med bilen sedan ankomsten i fredags och med tanke på det känns det givetvis tråkigt att vi inte fick ut mer av den här tävlingen, säger Tommy Kristoffersson, Johans pappa och teamchef.

Kristofferssons Audi RS5 är ny för säsongen och det finns fortfarande mycket att både förbättra och utveckla på den. I Ungern brottades Johan och hans märkeskollegor med en lång rad problem.

– Servo, växellåda, kardanstång… Det första loppet fick Johan dessutom avsluta utan krängningshämmare bak och på formationsvarvet inför det andra racet stannade bilen med ett elfel, konstaterar en besviken Tommy.

Efter ett problemfyllt kval, där Johan Kristoffersson fick nöja sig med sjunde plats, gjorde han ett bra första heat. Visserligen tappade han ner till tionde plats i starten, men sedan avancerade han i fältet och rullade i mål som femma – med snabbaste varvtid.

I SuperStars praktiserar man omvänd startordning för de åtta främsta från det första heatet, vilket innebar att Johan skulle ha inlett lopp två från fjärde startruta. Med tanke på vilken fart han uppvisade i race ett hade den unge värmlänningen haft goda segerchanser om tekniken inte satt käppar i hjulet.

– Johan är givetvis mycket besviken över resultatet. Det enda positiva, jämte femteplatsen i race ett, är väl egentligen att avståndet upp till mästerskapsledande Liuzzi bara är fem poäng, trots att Johan tvingades bryta ett av loppen.

Den före detta F1-föraren Vitantonio Liuzzi vann det första racet på Hungaroring och slutade trea i det andra.

Audi Sport Italia, som äger Kristoffersons bil och som hanterar den mellan tävlingarna, valde att inte utnyttja fredagens test på Hungaroring.

– Beslutet var deras, men vi hade gärna sett att vi hade fått testa, säger Tommy diplomatiskt.

 

SuperStars Hungaroring, Ungern, 1 juli 2012.

Race 1

1) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes AMG C63, 27.05,669

2) Thomas Biagi, Italien, BMW M3, + 0,539

3) Norbert Michelisz, Ungern, BMW M3, + 3,544

4) Christian Klien, Österrike, Maserati Quattroporte, + 5,935

5) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, + 10,664

6) Camilo Zurcher, Colombia, Mercedes AMG C63, + 24,533

Race 2

1) Camilo Zurcher, Colombia, Mercedes AMG C63, 27.16,068

2) Christian Klien, Österrike, Maserati Quattroporte, + + 4,858

3) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes AMG C63, + 14,635

4) Thomas Biagi, Italien, BMW M3, + 16,965

5) Franco Fumi, Italien, BMW M3, + 19,405

Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, bröt på formationsvarvet

Mästerskapet efter 5 av 9 deltävlingar

1) Vitantonio Liuzzi, Italien, 117 poäng

2) Johan Kristoffersson, Sverige, 112

3) Thomas Biagi, Italien, 112

4) Andrea Larini, Italien, 78

5) Francesco Sini, Italien, 71

Pressrelease