Hårt i STCC-toppen inför Mantorp Park

I helgen är det dags för årets fjärde STCC-tävling, den här gången på Mantorp Park utanför Linköping. Den förra tävlingen på Sturup Raceway för tre veckor sedan bjöd på hårda fajter och har det hårdnat till rejält i toppen av mästerskapet. Tomas Engström vann ett av heaten i sin Honda och dansken Michel Nykjaer, Chevrolet, vann det andra. I topp ligger fortfarande Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas, och Rickard Rydell, Chevrolet, men utmanarna närmar sig med oroväckande fart bakifrån.

– Det här blir en väldigt viktigt helg för vår del, säger Kristoffersson. Vi är tillbaka på en bana som är bra för oss och gör vi vårt jobb till hundra procent, kvalar etta och genomför ett par bra race, så ska vi vinna. Utökar vi inte ledningen i mästerskapet så är det ingen bra helg för oss. Vi behöver poängen när vi kommer till de andra banorna som inte passar oss lika bra.

Mästerskapsledaren Johan Kristoffersson tog två segrar på Mantorp Park i premiären men sedan dess har motståndet varit tufft. Till viss del beroende på att banorna inte har passat hans bil optimalt. Rickard Rydell hade förhoppningar om att överta ledningen efter Sturup men han ligger fortfarande tvåa i tabellen.

– Årets STCC har visat sig bli precis lika hårt som jag trodde från början, säger Rydell. Toppen håller väldigt hög klass och som vi såg senast på Sturup är det fler förare som vill utmana. Engström är snabb i sin Honda och de andra Volkswagen-förarna har fått upp farten.

Tomas Engström och hans Honda Racing Sweden kom igång sent med förberedelserna inför årets säsong och i premiären på Mantorp Park blev det noll poäng efter att tekniska problem tvingade honom att bryta. Det är ett stort försprång att hämta in, just nu ligger Engström sexa, men efter segern på Sturup Raceway är Engström på väg ifatt.

– Nu är jag sugen på revansch, säger Engström. Hondan passar på Mantorp och vi ska vara med och utmana i toppen. Med segern på Sturup visade vi att vi är att räkna med och jag kommer att göra allt för att närma mig toppen av tabellen.

Trea i mästerskapet ligger dansken Michel Nykjaer. Den som trodde att han är med enbart för att agera hjälpryttare till Rickard Rydell får nog tänka om. I den interna fajten med Rydell leder Nykjaer med 2-1 i segrar och i kvalen har han varit jämnt – 3-3 står det efter tre tävlingar.

– Nykjaer är snabb och kör för att vinna, säger Rydell. Jag kommer inte att få någonting gratis i helgen.

Det bjuds på spänning i fler klasser än STCC på Mantorp Park den 6-7 juli. I Camaro Cup, Sveriges största racingklass med dryga trettiotalet startande, är det en minst lika hård fajt i toppen som i STCC. I Carrera Cup blir det klassisk sportvagnsracing – i helgen med ett nytillskott i form av en av Sveriges mest lovande racingtjejer, Mikaela Åhlin-Kottulinsky som coachas av rally- och dansdrottningen Tina Thörner. Pro Superbike är den snabbaste klassen inom roadracing på våra breddgrader. Lukas Ockelfelt, Andreas Mårtensson och Filip Backlund kommer att slåss om varje millimeter asfalt i kampen om segrarna. Dessutom gästas STCC av Nordic BoTT den här helgen, roadracingens motsvarighet till Camaro Cup – muller på banan och gemenskap i depån – med enda skillnaden att det körs på två hjul istället för fyra.

Förarmästerskapet

1 Johan Kristoffersson 109
2 Rickard Rydell 104
3 Michel Nykjaer 82
4 Johan Stureson 68
5 Patrik Olsson 67
6 Tomas Engström 62
7 Jordi Gene 48
8 Niclas Olsson 24
9 Santosh Berggren 17
10 Andreas Ahlberg 9
11 Robin Appelqvist 8
12 Joakim Ahlberg 3
13 André Andersson 2
14 Claes Hoffsten 2
15 Tony Johansson 1

Teammästerskapet

1 Chevrolet Motorsport Sweden 186
2 Volkswagen Team Biogas 157
3 IPS Team Biogas 141
4 Honda Racing Sweden 62
5 Seat Sport Sverige 36

Semcon Cup

1 Niclas Olsson 150
2 Andreas Ahlberg 87
3 Joakim Ahlberg 69
4 André Andersson 39
5 Tony Johansson 18
6 Claes Hoffsten 18