Kristoffersson siktar högt

Han leder STCC. Förra gången Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas, körde på Mantorp Park blev det två segrar. Till helgens tävlingar på Mantorp Park är siktet minst lika högt inställt. Banan, med sin långa raka, passar Kristofferssons biogasdrivna VW Scirocco.

– Det här blir en väldigt viktig helg för oss, säger Kristoffersson. De två senaste banorna passade oss inte lika bra som Mantorp och nu är vi tillbaka på en bra bana för oss. Gör vi vårt jobb till hundra procent ska vi kvala etta och vinna racen.

Men konkurrenterna har närmat sig i tabellen. Det som inledningsvis såg ut att bli en duell mellan Kristoffersson och Rickard Rydell, Chevrolet, ser nu ut att bli en kamp mellan fler förare. Tomas Engström, Honda, och Michel Nykjaer, Chevrolet, vann varsitt heat på Sturup Raceway.

– Engström var snabb på Mantorp i premiären men då hade han strul, säger Kristoffersson. Det känns som om de andra har blivit lite mer inkörda men vi ska utöka ledningen, gör vi inte det så är det ingen bra helg. Vi behöver poängen till de andra banorna som kommer.

Kristoffersson kör i tre mästerskap – STCC, Carrera Cup och internationella Superstars – fram till förra helgen ledde han alla tre men tekniska problem på Hungaroring gjorde att han tappade ledningen i Superstars. Men att vara jagad är ingenting som ökar pressen för Kristoffersson – han har ett jobb att göra.

– Det är ingenting jag tänker på, säger han. Jag fokuserar på uppgiften och man är under lika stor press om man inte leder. Det här blir en spännande helg där jag måste prestera bra.

Det bjuds på spänning i fler klasser än STCC på Mantorp Park den 6-7 juli. I Camaro Cup, Sveriges största racingklass med dryga trettiotalet startande, är det en minst lika hård fajt i toppen som i STCC. I Carrera Cup blir det klassisk sportvagnsracing – i helgen med ett nytillskott i form av en av Sveriges mest lovande racingtjejer, Mikaela Åhlin-Kottulinsky som coachas av rally- och dansdrottningen Tina Thörner. Pro Superbike är den snabbaste klassen inom roadracing på våra breddgrader. Lukas Ockelfelt, Andreas Mårtensson och Filip Backlund kommer att slåss om varje millimeter asfalt i kampen om segrarna. Dessutom gästas STCC av Nordic BoTT den här helgen, roadracingens motsvarighet till Camaro Cup – muller på banan och gemenskap i depån – med enda skillnaden att det körs på två hjul istället för fyra.