Nya förare i Carrera Cup

Redan i förra veckan avslöjades att Mikaela Åhlin-Kottulinsky kör Carrera Cup Scandinavia 2012 med start på Mantorp Park kommande helg. Nu står det klart att Mikaela och övriga tävlande får sällskap på griden av ytterligare två nya, unga och hungriga motorsportutövare. Det handlar om Anton Marklund, som för tillfället leder rallycross-EM, samt tyske Tomas Schöffler, till vardags Audi-chaufför i den internationella Superstars-serien. 

Alla tre är ungefär lika gamla, Mikaela och Anton födda 1992 och Schöffler 1993, och de är stora talanger på sitt respektive håll. Mikaela kör till vardags Scirocco R Cup i Tyskland, Anton Marklund kör sin Ford Fiesta Mk7 i rallycross-EM som han också leder och Schöffler kör en Audi RS5 i Superstars. Till helgen ställs de alltså mot varandra i Carrera Cup Scandinavia, där de även får mäta sig med Johan Kristoffersson (23 år), Oscar Palm (20 år), Philip Forsman (23 år), Mattias Stålknapp (20 år) och de andra förarna som sedan tidigare kör cupen. Redan på onsdagen fanns de tre på plats på Gelleråsen i Karlskoga för att testa inför helgen.

Anton Marklund, som aldrig tidigare kört racing, tyckte det gick lite knackigt i början men fick snabbt upp tempot:

– Att köra banracing är något helt nytt för mig som är van vid rallycross. Jag måste säga att bilarna har en fantastisk väghållning och det handlar mycket om att lära sig lita på bilen. Mot slutet av dagen började jag göra det och då gick det också fortare och fortare. Skillnaden mot rallycross är enorm, där ska man gärna ha ställ i alla kurvor – här ska man bara hålla linjen och köra så rakt och fort som möjligt, konstaterar Marklund.

Tyske Tomas Schöffler har betydligt mer racingerfarenhet. Förra året körde han Scirocco R Cup och i år kör han Superstars som teamkamrat med Johan Kristoffersson i Audi Sport Italia. Att köra en Porsche var dock något helt nytt:

– It was a good test but the Porsche is completely different than the Audi RS5 I normally drive. I need a lot more experience to get confident, but the test went well and I realized that you can use the really powerful engine of the Porsche to get out of the corners, sa en nöjd Tomas efter testet.

Trots att de båda är talanger inom sina respektive områden är de två unga nykomlingarna ödmjuka inför helgens tävling på Mantorp Park. Anton Marklund förklarar:

– Jag har inga stora förväntningar på mig själv. Jag vill ta bilen i mål och hoppas på att vara någon placering upp i listan iallafall. Det viktigaste är att jag gör framsteg under helgen och att mina tider i racet är bättre än de på träningen. Om jag lyckas göra framsteg nu i helgen kommer jag kunna göra det även framöver!

Även Tomas Schöffler hoppas på att ta sig till målet med många lärdomar i helgen:

– I want to get a lot of experience and hopefully do some good laps to see what’s possible with the car. Of course I would like to match Johan but seriously I don’t think it’s possible. We will see during the weekend!

Carrera Cup Scandinavias fjärde deltävling för året avgörs på Mantorp Park på lördag den 7 juli kl. 13:45. Tävlingen sänds live i Canal+ och eftersänds i STCC-sammandraget på SVT söndagen den 8 juli kl. 17:00.