SEAT Team Sweden tar nya tag

Efter en strulig STCC-helg på Sturup Raceway tar SEAT Team Sweden nya tag på Mantorp Park. Årets andra besök på banan i Östergötland blir en viktig del utvecklingen av bilarna. Mekanikerna har jobbat stenhårt med dem sedan premiären. Nu får man ett kvitto på hur lyckosamt det arbetet varit.  

SEAT Team Sweden andas optimism inför årets fjärde STCC-deltävling, som avgörs på Mantorp Park. För första gången är förarna Santosh Berggren och Robin Appelqvist tillbaka på en banan de tidigare tävlat på med sina SEAT Leon.

– När vi var här första gången började vi från ett vitt papper. Nu har vi betydligt mer erfarenhet av bilarna och dessutom tider från premiären att jämföra med, säger Berggren.

Den senaste deltävlingen på Sturup Raceway i Skåne gav inte många poäng. Tekniskt strul för både Berggren och Appelqvist satte käppar i hjulet. Tempot var det emellertid inget fel på, vilket visar att de är på rätt väg.

– Farten finns och det är inget fel på bilarnas kapacitet. Det gäller bara att kämpa vidare och fortsätta att utveckla både bil och förare så kommer också resultaten, säger Appelqvist, som emellertid fick en tung start på tävlingen på Mantorp Park.

Robins SEAT Leon misstände under kvalet och han fick inte till ett enda varv. Därför startar han sist i lördagens båda race.

För Santosh Berggren gick det betydligt bättre. Han slog till med åttonde tid i båda kvalen och var givetvis mycket belåten efteråt.

Både Berggren och Appelqvist har ända sedan starten påpekat att 2012 är ett läroår i den långsiktiga satsningen som sträckor sig över tre år. Sedan deltävlingen på Sturup Raceway har teamet anlitat engelske ingenjören Gary Robertshaw.

– Gary har varit till mycket stor hjälp redan. Med sin erfarenhet och kunnande har han bidragit med allt från hur bilen ska ställas in till hur vi ska köra den, säger Berggren.

SEAT Team Sweden kan ännu så länge inte jämföra sig med toppteamen i STCC. Därför är ambitionen i första hand att vara bäst bakom Volkswagen, Chevrolet och Honda.

– Men självklart siktar vi uppåt. Får vi till inställningarna perfekt på bilen så har vi chansen. Så bra är våra bilar, säger Berggren.

Berggren och Appelqvist driver sina egna bilar med hjälp av familj och vänner. I depån delar det mesta från tälttak till ingenjör.

– Vi är SEAT Team Sweden och hjälper varandra med så mycket vi kan. Vi har lite olika körstil, men strävar självklart efter att ta lärdom av varandra, säger Appelqvist.

Samarbetet utanför banan fungerar bra. Tävlingsmässigt är de konkurrenter och slåss om varje millimeter. På Sturup Raceway uppstod till och med plåtkontakt mellan de båda.

– Här existerar inga teamorder, säger Appelqvist och skrattar gott.