Kristoffersson vann thriller

Johan Kristoffersson, Volkswagen, tog hem segern när helgens första STCC-heat avgjordes på Mantorp Park. Kristoffersson halkade ned till en femteplats efter första kurvan men kunde sedan köra upp sig till förstaplatsen. Från första parkett kunde Kristoffersson se på när ledande Rickard Rydell, Chevrolet, och Tomas Engström, Honda, krokade ihop med varandra i mitten av loppet – det öppnade dörren för en seger. 

– Det var som en bra actionfilm rakt igenom, säger Kristoffersson. Det känns riktigt skönt med en seger.

Tvåa blev en besviken Rickard Rydell. Från pole position är allt annat än en seger en förlust. Incidenten med Engström kostade Rydell 15 poäng mot Kristoffersson i fajten om mästerskapet.

– Man vill ju alltid vinna, det är solklart, säger Rydell. Engström kom så snabbt bakifrån att det inte fanns något att göra. Jag fick sladd över krönet och var tvungen att bromsa tidigt.
Engström körde in i Rydell bakifrån, Kristoffersson kunde ta sig om.

– Hade Tomas varit lite kyligare hade han tagit mig ändå, fortsätter Rydell.

Engström var inte helt överens med Rydell i sakfrågan.

– Hade jag inte haft Kristoffersson legat på bakifrån hade jag kunnat ta det lugnare, säger Engström. Jag hade mycket högre fart än Rydell men jag ville inte köra på honom. Han bromsade otroligt tidigt och sedan fick jag världens smäll bakifrån.

Engström sjönk tillbaka till fjärdeplatsen bakom Michel Nykjaer i den andra Chevroleten. På sista varvet gjorde Engström en makalös omkörning av Nykjaer på insidan av Mjölby-svängen.

– Jag tänkte inte ta stryk av en blå bil till, säger Engström. Jag skulle vara först ut ur svängen och det kändes bra.

Resultatet från första heatet innebär att Johan Kristoffersson rycker i mästerskapet. Med 134 poäng har han en ledning på tolv poäng till Rickard Rydell. Trea ligger Michel Nykjaer.