Forsman bröt Kristofferssons segersvit

Efter att ha fått regera på förstaplatsen i tre tävlingar så bröts Johan Kristofferssons segersvit i säsongens fjärde deltävling på Mantorp Park. Philip Forsman var snabbast i fredagens kval och startade därmed på pole position i lördagens race – en plats han sedan bevakade in i mål trots tuff uppvaktning från Kristoffersson.

Forsman höll Kristoffersson bakom sig in i första sväng och kom efter ett par varv ut med några tiondelars ledning. Han utökade sedan bitvis och var på tionde varvet hela 1,34 sekunder före värmlänningen. Under loppets senare halva närmade sig Johan sakta bakifrån. Han kom dock aldrig närmare än tre tiondelar som bäst och istället var det en strålade glad Forsman som klev ur bilen efter målgång:

– Yes! Väldigt skönt! Jag fick en liten lucka ett tag men sedan kändes det som han kom ifatt några gånger. Ändå lyckades jag hålla honom bakom på något vis. Jag har ju inte testat innan säsongen så det gick lite trögt de första tävlingarna, men jag får lära mig av racen istället och nu börjar jag komma in i det tycker jag. Känslan jag fick på Sturup var riktigt bra och nu känns det ännu bättre, jublade Forsman.

Kristoffersson, som med sin snabbhet skämt bort sig själv med pole position och seger i alla race tidigare under året, var såklart inte lika nöjd som Forsman men betonade ändå betydelsen av en andraplats:

– Det började egentligen redan igår när jag gjorde misstag på kvalvarven och inte fick ihop någon bra tid. Philip knep pole och han visade redan förra säsongen att han kan vara riktigt snabb. Samtidigt är poängen som en andraplats ger alldeles för värdefulla för att jag skulle vilja chansa på någon galen omkörning. Philip körde bra i racet och det är bara att gratulera till en fin insats, konstaterade Johan.

Även för startfältets tre unga nykomlingar var det stor dramatik i loppet. Tyske Tomas Schöffler tappade lite tid på en snurrning men lyckades ta sjätteplatsen i racet. Rallycrossåkaren Anton Marklund fick motorstopp i starten men förbättrade sedan stadigt sina varvtider under loppet och snodde mot slutet sjundeplatsen från Stefan Pettersson i en hård kamp. Även startfältets enda tjej, Xlander Racings förare Mikaela Åhlin-Kottulinsky, fick problem redan på första varvet:

– Jag försökte köra om och snurrade, men fortsatte köra på och lyckades ändå komma ikapp norrmännen och köra om. Så därmed fick jag köra om, jag kom inte sist och jag blev inte varvad mer än en gång så mina mål för helgen uppfylldes. Jag hörde att mina tider låg runt sjätte-sjunde plats någonting så till nästa race hoppas jag kunna placera mig ungefär på de positionerna. Hela helgen har varit hur kul som helst, även om jag måste erkänna att det var fysiskt tröttande att köra så många varv, sa Mikaela efter målgång.

Nästa Carrera Cup-race är den nya tävlingen STCC Airport Race Östersund den 10-11 augusti. Återstår att se om Johan Kristoffersson lyckas slå tillbaka eller om han får vika sig för någon av rivalerna en andra gång.

 

Resultat, Carrera Cup Scandinavia, deltävling 4, Mantorp Park
1. Philip Forsman, 32:59.110
2. Johan Kristoffersson, +0.386
3. Oscar Palm, +20.463
4. Mattias Stålknapp, +27.157
5. Petter Ødegaard, +1:03.669
6. Thomas Schöffler, +1:04.129
7. Anton Marklund, +1:49.793
8. Stefan Pettersson, 1 lap
9. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 1 lap
10. Öyvind Nilsen, 1 lap
11. Øyvind Kristensen, 2 laps

Resultatet är preliminärt.

Mästerskapstabell, Carrera Cup Scandinavia, efter deltävling 4
1. Johan Kristoffersson, 117p
2. Philip Forsman, 105p
3. Oscar Palm, 100p
4. Petter Ødegaard, 70p
5. Stefan Pettersson, 68p
=. Mattias Stålknapp, 68p
7. Mats Myrsell, 52p
8. Christopher Ødegaard, 44p
9. Jimmy Korsbeck, 30p
10. Anders Conradzon, 20p
11. Øyvind Kristensen, 20p
=. Öyvind Nilsen, 20p
13. Thomas Schöffler, 18p
14. Anton Marklund, 16p
17. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 12p
18. Anders Edlund, 11p
19. Mats Anstrin, 0p

Källa: Pressrelease Carrera Cup Scandinavia