Backlund X 2 på Gelleråsen

Pro Superbike körde på Gelleråsen i helgen i samband med Bikeweek. Förhållandena var allt annat än gynsamma då det första heatet avgjordes. Mästerskapsledande Andreas Mårtensson startade från pole position på en regnvåt bana efter ett fantastiskt kvalvarv. Bredvid sig hade Mårtensson Filip Backlunds Kawasaki när starten gick. Lukas Ockelfelt, som var i delad ledning i mästerskapet med Mårtensson, startade sist. 

Mårtensson, som normalt är säkerheten själv i sadeln, gick för ovanlighetens skull omkull. Istället blev det Filip Backlund som avgick med segern. Lukas Ockelfelt körde upp sig till en tredjeplats bakom Eric Lindroth.

I det andra heatet reparerade Mårtensson en del av skadan från det första heatet genom att bli tvåa, återigen var det Backlund som tog hem segern, före Lukas Ockelfelt.

I Privatcupen kunde Daniel Falemo koppla ett starkt grepp om segerpokalen genom att bli tvåa i det andra heatet. Tvåan i tabellen, Björn Ljungqvist var inte på plats och Falemo leder nu privatcupen med 27 poäng tillgodo. Thommy Sköld var annars den privatcupsförare som lyckades bäst. Två segrar blev det och avancemang till tredjeplatsen i tabellen. Inför finalen är det dock bara Falemo och Ljungqvist som har chans på slutsegern.

Helgens resultat innebär att Ockelfelt nu ligger i ensam ledning inför årets sista tävling som körs på Ring Knutstorp den 7-8/9. Ockelfelt har med sina 261 poäng 12 pinnar tillgodo på Mårtensson. Filip Backlund får nöja sig med att slåss om tredjeplatsen i mästerskapet då han inte längre har några teoretiska möjligheter att komma ifatt vare sig Ockelfelt eller Mårtensson. Dock har han bara tio poäng upp till Eric Lindroth.