Temperaturen stiger inför Airport Race

I helgen är det äntligen dags för en av årets största motorsporthändelser i Sverige – STCC Airport Race i Östersund den 10-11 augusti. Aldrig tidigare har STCC kört en tävling så långt norrut i Sverige och i mästerskapet har det hettat till ordentligt efter de två senaste tävlingarna. Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas, leder men jagas av en trio förare som har krupit allt närmre i tabellen.

– Det ska bli väldigt roligt att få komma norrut och köra racerbil, säger mästerskapsledaren Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas. Jag har höga förväntningar på både inramning och arrangemang. Utgången av tävlingen är mer oviss än på någon tidigare bana men en sak är klar, det kommer inte att bli någon transportsträcka in i mål.

Regerande STCC-mästaren Rickard Rydell, Chevrolet, anför trion som jagar. Just nu ligger han tvåa i tabellen.

– Det är tätt i mästerskapet och jag tar en tävling i taget, säger Rydell. Det gäller att fortsätta plocka poäng.

Men även Rydell måste se upp i backspeglarna. Teamkamraten, den supersnabbe dansken Michel Nykjaer, har plockat flest poäng av alla i de två senaste tävlingarna och Honda-föraren Tomas Engström är inte långt bakom.

– Engström är på gång rejält, säger Rydell. Även Johan Stureson kan få till det så vi är flera som kommer att vara med och slåss om det.

Tomas Engström stångades med Rydell när det begav sig senast på Mantorp Park. Efter plåtkontakt mellan de två kunde Kristoffersson susa förbi och ta hem segern. Efter racet var det allt annat än varma känslor mellan Engström och Rydell.

–  Hade inte Rydell kört som han gjorde hade jag vunnit, säger Engström. Nu ser jag fram emot Östersund. Jag har aldrig känt sånt självförtroende bakom ratten tidigare och det finns ingenting som kan stoppa oss i helgen.

Michel Nykjaer, som har passat på att tävla i världsmästerskapet WTCC under STCC-uppehållet i sommar ser även han fram emot helgens tävlingar och i likhet med de övriga förarna tror han att det kommer att bli tuffa tag.

– Banan ser ut att passa Chevrolet, Volkswagen och Honda lika bra och det kan bli jämnt, säger Nykjaer. Nu har halva säsongen gått och jag tror också att det finns flera förare som kommer att satsa hårdare vilket ökar risken för misstag.

STCC Airport Race Östersund körs den 10-11 augusti. Förutom STCC tävlar även Camaro Cup, Carrera Cup Scandinavia och Clio Cup JTCC. Tävlingarna sänds direkt i CANAL+ och i efterhand i SVT2 den 12/8 kl. 16.00.

STCC Förarmästerskapet

1 Johan Kristoffersson 146
2 Rickard Rydell 137
3 Michel Nykjaer 119
4 Tomas Engström 95
5 Johan Stureson 86
6 Patrik Olsson 85
7 Jordi Gene 60
8 Niclas Olsson 25
9 Santosh Berggren 21
10 Andreas Ahlberg 13

STCC Teammästerskapet

1 Chevrolet Motorsport Sweden 256
2 Volkswagen Team Biogas 206
3 IPS Team Biogas 177
4 Honda Racing Sweden 95
5 Seat Sport Sverige 46

STCC Semcon Cup

1 Niclas Olsson 175
2 Andreas Ahlberg 130
3 Joakim Ahlberg 87
4 André Andersson 69
5 Tony Johansson 18
6 Claes Hoffsten 18