Biogasteamen vill flyga högt i Östersund

Semestern är över. Nu börjar andra halvlek i STCC 2012.

10-11 augusti kör förarkvartetten i de båda biogasteamen STCC Airport Race i Östersund.

Inför omstarten toppas mästerskapet av årets komet, Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas.

STCC bryter ny mark för banracing på elitnivå med tävlingen på Åre Östersund Airport på Frösön. Det är premiär för STCC i norra Sverige och första gången mästerskapspoäng ska fördelas på en flygplats.

Johan Kristoffersson fick en flygande start på säsongen när han i våras vann båda premiärracen på Mantorp Park. Nu hoppas han på en lika bra öppning på höstsäsongen. Att första tävlingen efter semestern avgörs på en för honom helt ny bana är inget som bekymrar.

– Via mitt tävlande i Superstars har jag med ganska gott resultat premiärkört på sex banor i Europa hittills i år. Jag har sett en skiss på banan i Östersund, men har egentligen ingen uppfattning om vad som väntar eller om banan kommer att passa vår bil, säger Kristoffersson.

Förutom att köra STCC i biogasdriven Volkswagen Scirocco kommer Kristoffersson även att tävla i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Frösön. Det kommer att ge honom en liten fördel gentemot sina konkurrenter. Kristoffersson får nämligen en timmes test i Porschen innan övriga STCC-förare får bekanta sig med den nya banan.

– Det är självklart ingen nackdel. Med tanke på omständigheterna är det givetvis också en fördel att vi är fyra Volkswagenförare som kan hjälpas åt att samla in data och på så vis hitta de rätta inställningarna för både kval och race.

Johan Kristoffersson är givetvis den förare som Volkswagen hoppas mest på i omstarten. Medan den 23-årige värmlänningen toppar mästerskapet återfinns hans märkeskollegor lite längre ner i tabellen. Johan Stureson och Patrik Olsson i IPS Team Biogas är femma och sexa, åtskiljda av endast en poäng. På sjunde plats parkerar Kristofferssons kollega i Volkswagen Team Biogas, spanjoren Jordi Gené.

– Vi hoppas givetvis mycket på de andra tre också och tror att de ska kunna närma sig kvartetten i toppen, säger Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Team Biogas.

Att komma till en ny bana ställer alltid extra krav på ett racingteam. Med endast 45 minuters test innan kvalet på fredag eftermiddag gäller det att snabbt hitta rätt med inställningarna på bilarna. Kvalen har haft stor betydelse hittills i år och kommer säkert att ha det i Jämtland också.

Med bara fyra deltävlingar kvar är det många som tror att vi från och med tävlingen på Åre Östersund Airport kommer att få se en helt annan racing i STCC än under våren.

– Det kommer att bli fler fighter och krig om positioner. Då gäller det att vara med och stå emot, men inte hamna i trubbel. Nyckeln till mästerskapsguldet tror jag är att samla poäng i varje heat och inte få någon plump i protokollet, säger Johan Kristoffersson.

Teamchefen Tommy Kristoffersson håller med.

– Från och med nu är det slut på myspys. Det kommer att bli tuffa tag och personligen tror jag att man måste våga för att vinna mästerskapet och inte sitta i passagerarsätet. Kvalen kommer att bli superviktiga liksom samarbetet med ingenjörer och mekaniker, säger han.

Tommy Kristoffersson är oerhört motiverad inför avslutningen på säsongen som förutom flygplatsracet på Frösön också innehåller deltävlingarna på Jyllandsringen i Danmark, Ring Knutstorp i Skåne och den spektakulära finalen på Solvalla i Stockholm.

– Vi ser positivt på avslutningen och är otroligt sugna på att vinna det här mästerskapet åt Volkswagen. Johan har varit i ledning sedan första heatet och nu jobbar vi självklart för att han ska kunna behålla den positionen ända in i mål på Solvalla den 22 september.

Pressrelease