Publikfest i Östersund

Den första riktiga banracingen i Norrland drog rekordpublik. 15 000 åskådare kunde följa dramatiken på Åre Östersunds flygplats när Tomas Engström, som vann båda heaten i huvudklassen STCC, blev den stora segraren i Östersund.

Det var fullsatt på läktarna, sittplatserna var utsålda i förhand, och parkeringen, som var förlagd till den del av landningsbanan som inte användes som racerbana, var fylld med bilar. Publiktillströmningen var större än vad arrangören hade räknat med och åtgärder fick snabbt sättas in.

– Vi hade fullt upp med att få in publiken tillräckligt snabbt, säger projektledaren för STCC Airport Race i Östersund, Micke Jonsson. Ett tag fick vi sätta in bandvagnar för att publiken skulle komma fram snabbare till publikområdet.

Bland publiken sågs bland annat Östersunds kommunalråd, AnnSofie Andersson och Jämtlands läns landshövding, Britt Bohlin.

– Det här har varit en upplevelse långt utöver det vi hade hoppats på, säger Bohlin. Det har varit en folkfest och vi är väldigt stolta över att ha slagit STCC:s publikrekord för i år. Det är ett stort motorintresse i länet och det har verkligen manifesterats här.

För STCC var helgens tävlingar ett kvitto på att konceptet med att ta racingen till publiken fungerar.

– Jag vet att östersundarna är väldigt bra på att arrangera stora evenemang,  och att det var helt rätt beslut vi tog för tre år sedan att vi skulle satsa på en tävling här, säger Bob Huzell, VD för STCC. Jag vill verkligen tacka den lokala organisationen, näringslivet och kommunen som har gjort det här möjligt.

Nästa gång STCC:s mobila lösning kommer till användning blir på Solvalla den 21-22 september då STCC kör sin stora final. En som räknar med att vara med i toppen och slåss om SM-guldet då är lördagens stora segrare, Honda-föraren Tomas Engström.

– Det har varit en fantastisk helg och jättekul att vara här i Östersund, säger Engström. Kul med ett nytt koncept och det här är nog det bästa som hänt svensk motorsport på väldigt länge! Vi ser fram mot finalen i Solvalla!

Nu återstår bara att återställa banan till ett operativt flygfält och projektledaren Micke Jonsson kan snart andas ut.

– Vi vet att det finns motorintresse i Jämtland och att det går att göra stora arrangemang med stor publik – och vi klarade av det. Det är med stor lättnad och glädje som vi ser tillbaka på den här helgen och det vi tar med oss från det här evenemanget är att vi fixade det!