Jakten på Kristoffersson

Knappt har yran efter publiksuccén STCC Airport Race i Östersund lagt sig förrän det är dags för STCC att packa väskor och trailers för att ge sig av till Jyllandsringen i Danmark den 25-26 augusti. Tomas Engström, Honda, åkte hem med två segrar från Östersund och han tog ett stort kliv närmre Johan Kristoffersson, Volkswagen, och Rickard Rydell, Chevrolet, i kampen om mästerskapstiteln. Nu fortsätter han jakten på de två i toppen.

– Så länge jag har Kristoffersson och Rydell bakom mig är jag nöjd, säger Engström. Men det kommer att bli väldigt tufft – vi kan inte räkna med att bara ställa ut skorna på planen, det är hårt arbete som gäller för att vi ska lyckas.

Johan Kristoffersson lyckades behålla ledningen i mästerskapet efter en relativt sett medioker helg i Östersund – åtminstone sett till resultatet. Tvåa och sexa gav inte riktigt den poängskörd som Kristoffersson hade hoppats på.

– Det börjar dra ihop sig i mästerskapet, säger Kristoffersson. Vi har varit i ledning sedan inledningen på säsongen och nu gäller det att hålla ihop det. Jag trivdes bra på Jyllandsringen förra året med två fjärdeplatser och vi är också det enda av toppteamen som har kört på banan med våra bilar tidigare.

Regerande mästaren Rickard Rydell knaprade in en poäng på Kristoffersson i tabellen senast.  En tredjeplats i första heatet blev det, men det behövs mer om den regerande mästaren ska kunna försvara sin titel från i fjol. Rydell har bara en seger i år, något som understryker hur tuff serien är, att jämföra med Kristoffersson, Engström och danske stallkompisen Nykjaer som har tre vardera.

– Det har varit jämnt hela säsongen och det är väldigt lite som skiljer, säger Rydell. Vi ska kunna vara med i toppen i helgen även om Hondan blir svår att slå. Kvalet kommer att bli viktigt – det går att köra om på Jyllandsringen men det är alltid lättare när man startar längst fram.

En förare som det gäller att hålla ögonen på i helgen är förstås hemmahoppet Michel Nykjaer som för första gången på tre år kör på dansk mark. Även om det bara blev två femteplatser senast kommer han att vara livsfarlig i helgen – han ligger fyra i tabellen och det är nu det gäller om han ska skaffa sig förutsättningar att vara med och slåss om titeln när finalen körs på Solvalla den 21-22 september.

– Jag gläder mig åt att komma tillbaka till Jyllandsringen, säger Nykjaer. Det var där jag startade min karriär 1998. Jag siktar på att vinna båda heaten men bara jag har mina konkurrenter bakom mig i helgen så närmar jag mig täten i mästerskapet. Jag tror att det är till fördel för mig att jag kan banan och jag vet att jag är snabb där i både vått och torrt.

Utöver de fyra i toppen av tabellen finns det förstås fler förare som kan vara med och slåss om pallplaceringarna. Johan Stureson, IPS Team Biogas, måste räknas till en av segerkandidaterna. Förra året vann han STCC-premiären just på Jyllandsringen. Teamkompisen Patrik Olsson är revanschsugen efter Östersund där han inte lyckades omvandla sin fina fart på träningen till resultat. Jordi Gené lyckades äntligen ta sig upp på pallen efter en säsong som nästan började likna en mardröm. Den VM-meriterade spanjoren har inte alls lyckats få till det men andraplatsen föregicks av en fin fjärdeplats och Gené är sugen på att upprepa bedriften för att få till en bra avslutning på säsongen – och inte minst vill han vara med där uppe och hjälpa fram Johan Kristoffersson.

I Semcon Cup har det mesta handlat om Niclas Olsson. Bröderna Ahlberg, Andreas och Joakim har tagit varsin seger men i övrigt har lillebror Olsson prenumererat på segrarna. En förare att se upp med i Semcon Cup, framförallt på den knixiga Jyllandsringen, är André Andersson. Osby-föraren som debuterar i STCC i år klämde till med snabbaste varvtid av Semcon Cup-förarna i Östersund och han kan med sin BMW ge Olsson en match om segern.

Utöver STCC tävlar även Clio Cup JTCC på Jyllandsringen. Kampen om titeln är minst lika hård som i STCC mellan Kevin Engman, Andreas Wernersson, Marcus Fluch och Joakim Forsell. Dessutom får klassen ett nytillskott i form av Ida Granegärde från Dalarna som gör sin debut i Clio Cup JTCC i helgen. Jens Edman, som har haft en lång och framgångsrik karriär i Danmark, gör ett gästspel i den danska motsvarigheten till Camaro Cup – motståndet består bland annat i forne F1-föraren Jan Magnussen.

STCC-tävlingarna från Jyllandsringen sänds direkt i Canal+ Sport1 kl. 13.00 och i efterhand i SVT1 17.00 måndag den 27 augusti.