Besvärligt kval för Engström

Vädergudarna stod inte på Tomas Engströms sida när det var dags för kval till GP Danmark på Jyllandsringen. 

En upptorkande bana efter regn tidigare under dagen gjorde kvalet till ett lotteri där däckval kom att spela en avgörande roll.

I kvalet till första heatet körde Tomas in på en fjärdeplats bakom Rickard Rydell, Johan Kristofferson och Michel Nykjaer som tog pole position.

– Det gick inte att köra fortare, säger Tomas. Bilen blev överstyrd när framdäcken fick bättre grepp än bakdäcken och det gick inte att få ut mer av bilen under de förhållandena.

I kvalet till det andra heatet kom valet av däck att påverka utgången för Tomas del. När de andra förarna gick in för att byta till slicks valde Tomas att stanna kvar på regndäck och slutade inte bättre än på en åttonde plats.

– Jag hann inte gå in och lägga på slicks inför det sista försöket så jag tappade massor mot de andra på slutet, förklarar Tomas. Det är alltid ett vågspel under sådana här förhållanden med en upptorkande bana. Hondan går bäst när banan är helt torr eller när det är regn hela tiden så att banan är jämnblöt.

– Det är inte något optimalt utgångsläge inför morgondagen, konstaterar Tomas. Vi får försöka göra det bästa av situationen och hoppas på regn. Jyllandsringen är inte någon lätt bana att köra om på när det är torrt. Ett regnväder kan ställa till det för de andra och göra det enklare för mig att köra om.

I det andra heatet startar Rickard Rydell från pole position före sin stallkamrat, hemmaföraren Michel Nykjaer och spanjoren Jordi Gené.