Nykjaer och Olsson vinnare i Danmark

7 000 åskådare trotsade regn och rusk för att se hemmafavoriten Michel Nykjaer, Chevrolet, utmana Johan Kristoffersson, Rickard Rydell och Tomas Engström i STCC på danska Jyllandsringen. Nykjaer körde till sig en komfortabel seger i det första heatet och i det andra blev han trea. 

– Det ser jättebra ut för mig i mästerskapet efter den här helgen, säger Nykjaer. Jag har närmat mig Rydell och nu ser jag fram emot Ring Knutstorp.

Nykjaer hoppas dock på fler poäng – protest är inlämnad mot Johan Kristoffersson efter en startincident.

– Han höll inte sin position i starten och jag är säker på att han får ett straff, säger Nykjaer som själv blev bestraffad för en liknande incident på Ring Knutstorp tidigare i år.

Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas, kunde efter många om och men försvara sin ledning i mästerskapet. Johan blev trea i det första och etta i det andra – samma poängskörd med andra ord som Nykjaer. Trots den missade starten i det andra heatet lyckades han krångla sig upp i ledning efter första kurvan, en ledning han höll in i mål.

– Det blev konstigt in i första sväng, men jag lyckades smita förbi på utsidan om min teamkamrat Jordi Gené som inte hade någon vana av att köra på torrt underlag här, säger Kristoffersson som sammanfattade helgen:

– Det här var ett jättebra resultat för vår del, fortsätter han. Historiskt sett har det inte varit någon bra bana för oss och jag vill verkligen tacka teamet för en bra bil den här helgen.

Rickard Rydell, Chevrolet, gjorde en resultatmässigt bra helg, tvåa i det första heatet, fyra i det andra. I det andra heatet fick Rydell en smäll bakifrån av Santosh Berggren och hamnade sist.

– Tråkigt att tappa poäng på Kristoffersson, säger Rydell. Vi hade stolpe ut den här helgen. Men jag är nöjd med fjärdeplatsen efter att ha legat sist i fältet.

För Honda-föraren Tomas Engström blev Jyllandsringen en stor besvikelse. Med två raka segrar i Östersund i bagaget åkte Engström till Danmark för att jaga ifatt konkurrenterna i sammandraget – det slutade med två nollor i poängkolumnen. I det andra heatet voltade Engström efter en sammanstötning med Johan Stureson. Även Stureson tvingades bryta efter kollisionen.

I mästerskapet stärkte Johan Kristoffersson sin ledning. Han har nu 212 poäng mot Rydells 194, Nykjaer har 179 och Engström 145 med 100 poäng kvar att köra om i de två tävlingar som återstår, Ring Knutstorp den 7-8 september och den stora finalen på Solvalla den 21-22 september.

Uppdatering: Johan Kristoffersson blivit tilldömd ett tidstillägg på tre sekunder för felaktig start i det andra heatet. Det innebär att han blev trea istället för segrare. Det innebär också att Patrik Olsson har tagit sin första STCC-seger i karriären. Michel Nykjaer flyttas också upp en placering och är därmed tvåa. Beslutet är överklagat från Team Biogas sida.