Inför STCC på Ring Knutstorp

Det är nu det kommer att avgöras. Vilka förare kommer att åka till finalen på Solvalla med chans att vinna SM-titeln? Temperaturen har stigit ordentligt de senaste tävlingarna och senaste racet på Jyllandsringen resulterade i en rejäl konjunkturuppgång i plåtslageribranschen.

Tomas Engström har efter en tuff start på säsongen med två nollor i poängkolumnen jagat ifatt konkurrenterna. I Östersund blev det två segrar och avståndet till täten minskade avsevärt. Men så kom Jyllandsringen. Två nollor till efter två incidenter i vardera heatet, i det sista blev det till och med en rullning för Engström. Det är fortfarande 100 poäng att köra om och med två segrar till lever hoppet om mästartiteln till Solvalla – och allt kan hända i en final. Engströms Honda Civic har varit ruskigt snabb under de senaste loppen och möjligheten finns. Räkna med att han kommer att satsa för fullt den här helgen. En klar segerfavorit!

Rickard Rydell har haft en tuff säsong, precis som han själv förutspådde innan STCC drog igång. Det är stenhårt i toppen av mästerskapet och det är lika svårt att vinna STCC som någonsin tidigare även om startfältet inte innehåller lika många bilar som tidigare. Framförallt har Rydell fått tufft motstånd i det egna teamet i form av danske Michel Nykjaer. Efter Jyllandsringen står det klart att Nykjaer utmanar om STCC-titeln på allvar.

För Chevrolet-teamet är det ett dilemma. De har två mycket bra förare som är med och slåss i toppen mot Johan Kristoffersson. Det innebär att de både kan hjälpa och stjälpa varandra i den kampen. Båda vill vinna mästerskapet, ingen av dem vill se Kristoffersson vinna. Nykjaer har fyra segrar i år, fler än någon annan och det är ett kvitto så gott som något på den klass dansken håller. Men Rydell har visat vad rutinen och erfarenheten betyder och han har vägrat släppa greppet om Kristoffersson. Han finns hela tiden där och hans lägstanivå har varit högre än Nykjaers. Det kommer att bli en fascinerande fajt mellan de två Chevrolet-förarna.

Volkswagen-föraren Johan Kristoffersson har varit i ledning i mästerskapet sedan premiären. Trots pressen bakifrån har han aldrig sviktat utan visat upp precis de nerver av stål som han har blivit känd för att ha. Det finns ingenting som kan rubba Arvika-sonens cirklar. Psyket är stenhårt och han saknar heller ingenting som förare – killen är komplett och har verkligen gjort sig förtjänt av all uppmärksamhet som Sveriges nya stjärnskott inom racingen. Även Kristoffersson har hjälp av en god teamkamrat. Spanjoren Jordi Gené har sent omsider fått igång maskineriet och utmanar nu om pallplatserna i racen. Gené har ingenting att köra för i förarmästerskapet och kommer att göra allt för att hjälpa fram Kristoffersson, precis så som han gjorde på Jyllandsringen senast. Dessutom har Patrik Olsson i systerteamet IPS Team Biogas fått upp farten rejält. Han tog sin första seger på Jyllandsringen och även han kan bli till god hjälp för Kristoffersson.

Det återstår bara en sak – att köra om det. Och det kommer att bli åka av på Ring Knutstorp, den saken är klar!