STCC vill satsa på Rallycross

STCC som i helgen avslutade säsongen för banracing med finaltävlingar på Solvalla i Stockholm inför en publik på 22 000 åskådare vill nu utvidga verksamheten. Utöver banracing avser STCC att också driva en helt ny klass, nämligen rallycross. Under lördagen genomförde också Andreas Eriksson uppvisning inför Solvalla-publiken med en rallycrossbil.

Diskussioner förs just nu med Svenska Bilsportförbundet om möjligheten att STCC i så fall skall ta ansvar för en SM-serie i rallycross med början nästa år, 2013. Tävlingsformen kommer att kallas Rallycross Supercars och i planerna finns också att förlägga flera av tävlingarna i den nya klassen samtidigt med STCC:s tävlingar i banracing.

Med i diskussionerna är också Olsbergs som en viktig partner i projektet.

Målsättningen är att komplettera satsningen med en ny tävlingsserie, Supercars Light. Avsikten är att den skall fungera som en instegsklass till Supercars. Supercars Light är en nykonstruerad bil utvecklad av Andreas Eriksson på Olsbergs/MSE AB.

I planerna finns också att finalen på Rallycross-serien ska genomföras i samband med Stockholm Motor Weekend i nybyggda Tele2 Arena, med plats för 30 000 åskådare.

– Vi är redan klara med att Svenska Bilsportförbundet tillsammans med Stockholm Globe Arenas AB kör en stor final med bland annat SuperCars i nya Tele2 Arena i Stockholm den 21 – 24 November 2013. Vi ser därför positivt på de förslag som STCC har presenterat på en ny SM-serie med final på nya arenan och vi för tillsammans diskussioner om hur vi ska kunna utveckla Rallycrossen i Sverige vidare, säger Thomas Jansson, förbundsdirektör på Svenska Bilsportförbundet.

En av Sveriges främsta rallycrossförare geinom tiderna är Tommy Kristoffersson.

– Det här skulle innebära ett rejält lyft för rallycrossen. Med STCC som plattform skulle rallycrossen kunna utvecklas och få publik uppmärksamhet som aldrig förr. Att samordna tävlingar med STCC:s banracing skulle ge publiken något helt nytt och spännande där både banracing och rallycross blir vinnare, säger Kristoffersson.


Faktabakgrund:
Supercars är en fyrhjulsdriven bil med turbomotor och 45 mm restriktor. Det ger en effekt på 550-575 hk. Bilen har kaross från en vanlig bil och sekvensiell växellåda.

Supercars Light har fyrhjulsdrift och en sugmotor på 300 hk. Bilen har sekvensiell växellåda. Motorn är mittmonterad i ett rörramschassi.