Ny Clio Cup-bil men först till 2015

I helgen presenterade Renault Sport den nya Clio Cup-bilen för 2013 i samband med World Series-tävlingen på Paul Ricard. Bilen är avsedd att användas i Eurocup Clio och beslutet påverkar inte Clio Cup JTCC i Sverige.

– Det är en mycket intressant vidareutveckling av klassen som Renault Sport har presenterat men vi kommer att köra vidare med den nuvarande Clio Cup-bilen enligt det reglemente vi fastslog inför i år och det gäller ytterligare två säsonger till, säger Göran Olsson ansvarig för klassen i Sverige.

Introduktionen av den nya Clio Cup-bilen sker gradvis. 2013 används bilen i Eurocup Clio och från och med 2014 kommer den att införas i vissa nationella mästerskap.

– Det kommer att göra det ännu billigare för den som vill delta i Clio Cup JTCC i och med att utbudet på begagnatmarknaden kommer att öka, fortsätter Olsson.

Det är sedan tidigare klart att det kommer att finnas en inhemsk andrahandsmarknad för den nuvarande Clio-modellen när den fasas ut till 2015.

– Tillsammans med Stockholms Sportvagnsklubb, SSK, skapar vi en juniorserie under Clio Cup JTCC för den nuvarande Clio-modellen, fortsätter Olsson. Med det uppnår vi två mål, det ena att vi ytterligare får ned kostnaden på ägandet av en Clio Cup-bil samtidigt som fler unga talanger får möjlighet att prova på racing under enklare former.

Den nya Clio Cup-bilen kommer att använda en 1,6-liters turbomotor. Även fortsättningsvis är ambitionen att klassen ska erbjuda mesta möjliga racing i förhållande till kostnad.

– Vi ser positivt på att Renault Sport ständigt arbetar för att hålla Clio Cup aktuellt, det är det som ligger bakom den enorma popularitet som klassen har runt om i världen, säger Olsson. Vi kommer att släpa efter utvecklingen men det innebär också att vi kan ta del av alla de erfarenheter som görs internationellt av den nya bilen, samtidigt som vi håller kostnaderna nere för våra förare och team genom att införa den först 2015.

Och intresset för Clio Cup JTCC är stort efter en mycket spännande och framgångsrik säsong för en klass som var helt ny för Sverige. Förberedelserna inför nästa pågår för fullt.

– Vi har en lång lista med intresserade som vill provköra bilen och det är jättekul, säger Olsson. Årets säsong har visat att Clio Cup JTCC är en klass som erbjuder väldigt bra möjligheter för unga talanger att utvecklas.