Johan mästare igen, igen och igen!

Tre nya racingtitlar för Johan Kristoffersson i Italien

Den 22 september säkrade Johan Kristoffersson dubbla racingtitlar i STCC-finalen på Solvalla. Nu har 23-åringen från Arvika slagit till igen. I en sin Audi RS5 erövrade han tre individuella guld under finalhelgen i den internationella toppserien Superstars!

– Allt har gått min väg den här säsongen, sa en samlad och glad Johan efter tävlingen på Autodromo di Pergusa på Sicilien.

Det blev en helg i Italien där Johan Kristoffersson kastades mellan hopp och förtvivlan. Helgen började i moll, men slutade i dur trots att Johan faktiskt bröt det andra racet redan på det första varvet.

– Jag blev ordentligt påkörd och bilen är bara skrot. Det känns tråkigt att behöva lämna tillbaka den i det här skicket, säger Johan, som klarade sig undan smällen med stelhet och ömmande axlar.

Inför avresan till Sicilien gav inte Johan sig själv överdrivet stora chanser att lyckas erövra den efterlängtade trippeln. Han varnade för att den snabba banan på Sicilien inte alls skulle passa hans Audi. Efter lördagens tester och kval kunde alla dessvärre konstaterade att Johan hade rätt. 14:e plats, fyra och en halv sekund från pole position, sa allt.

– Vi hängde inte med över huvud taget, konstaterade en besviken Kristoffersson.

Utgångsläget var besvärligt inför söndagens första heat.

– Men vi bestämde oss för att göra vårt race, ta bilen i mål och se vad det skulle räcka till, berättar Johans pappa och teamchef, Tommy Kristoffersson.

Ett vinnande koncept skulle det visa sig. Medan flera av konkurrenterna körde sönder höll sig Kristoffersson på banan. Efter 14 händelserika och dramatiska varv kunde svensken rulla i mål som femma. Det var en placering som innebar att Johan säkrade segern i såväl det italienska mästerskapet (där bara resultaten på de italienska banorna räknas) som i Superstars Rookieliga där förstapriset är 100.000 euro.

Med sin fina insats toppade Kristoffersson fortfarande International Superstars Series inför säsongens sista race. Men ledningen hade krymp. Nu var avståndet bara sex poäng till tidigare Formel 1-stjärnan Vitantonio Liuzzi. Den sistnämnde blev trea i det första loppet och gällde som favorit inför epilogen. Italienarens Mercedes trivdes betydligt bättre på banan än Kristofferssons Audi.

– Allt Liuzzi behöver göra är i princip att ta bilen i mål. Fartmässigt har inte Johan någon möjlighet att matcha honom, sa Tommy timmarna innan heatet.

Efter mindre än ett varv var Liuzzis seger mer eller mindre klar. Då stod Kristoffersson vid sidan av banan efter att ha blivit torpederad av Nico Caldarola.
Ridå?

– Nej, jag gav inte upp. I finaltävlingar vet jag av egen erfarenhet att vad som helst i princip kan hända. Jag deppade visserligen över att bilen var skrot och att jag inte fick vara med och fightas till slutet, men jag trodde fortfarande att jag hade chansen. Liuzzi låg länge trea och var i det läget klar mästare, men så bara några varv från mål kolliderade han med Andrea Larini och tvingades – bryta!

– Det var inget jag stod och hoppas på, men i en materialsport som motorsport vet man att vad som helst kan hända. Det blir man påmind om gång på gång.

Liuzzi klassades som nionde man i racet, men det räckte inte. Han hade behövt en femteplats för att snuva Kristoffersson på titeln. Johan Kristoffersson var glad och tagen efter den dramatiska upplösningen av mästerskapet. Tävlingssäsongen kunde inte ha fått ett bättre slut. Någon vila blir det emellertid inte för den femfaldige mästaren. Kommande vecka väntar ett test för Porsche Motorsport där Johan tillsammans med nio andra framgångsrika Porscheförare ska fightas om två platser i Supercupen 2013.

Svårt att ladda om efter det här?

– Nej, nej, det är inga problem. Jag har redan nu börjat fokusera på den uppgift som väntar i veckan, sa han bara någon timme efter att han tagit emot folkets jubel som trefaldig mästare på Pergusa-banan i Italien.

Resultat

 

Superstars, Pergusa Italien, 28 oktober.

 

Race 1.

1) Raffaele Giammaria, Colombia, Mercedes AMG C63, 27.38,005
2) Francesco Sini, Italien, Chevrolet Lumina, + 5,988
3) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes AMG C63, + 46,581
4) Andrea Bacci, Italien, Mercedes AMG C63, + 48,814
5) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, + 1.18,093
6) Gianni Morbidelli, Italien, Audi RS5, + 1.18,762

 

Race 2

1) Raffaele Giammaria, Colombia, Mercedes AMG C63, 27.33,024
2) Luigi Ferrara, Italien, Mercedes AMG C63, + 11,213
3) Simone Iacone, Italien, Chevrolet Lumina, + 12,079
4) Thomas Biagi, Italien, BMW M3 E92, + 14,430
5) Christian Fittipaldi, Brasilien, Maserati Quattroporte, + 35,806
Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, bröt

 

 

Slutställning International Superstars Series

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 185
2) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes AMG C63, 181
3) Thomas Biagi, Italien, BMW M3 E92, 159
4) Gianni Morbidelli, Italien, Audi RS5, 128
5) Francesco Sini, Italien, Chevrolet Lumina, 92

 

Slutställning Italienska mästerskapet

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 124
2) Thomas Biagi, Italien, BMW, 98
3) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes, 92

 

Slutställning Rookie-ligan

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 120
2) Thomas Schöffler, Tyskland, Audi RS5, 104
3) Andrea Boffo, Italien, Mercedes, 52

 

Slutställning Teammästerskapet

1) Dinamic, 276
2) CAAL Racing Mercedes, 222
3) Audi Sport KMS, 185

Pressrelease: Audi